23 °C Budapest
Párizs, 2021. augusztus 8.Az olimpiai szurkolói övezet látogatói a párizsi Eiffel-torony elõtti Trocadero téren 2021. augusztus 8-án, a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia utolsó napján. A Trocadero téren megünneplik, hogy a 2024-es nyári játékokat rendezõ Párizs átvette az olimpiai zászlót a japán fõvárostól.MTI/EPA/Ian Langsdon

Garantált az életveszély a párizsi olimpián: elképesztő, ami a sportolókra vár

2024. június 21. 15:15

A párizsi olimpia feltehetőleg minden idők legmelegebb olimpiai játéka lesz, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent a résztvevő sportolók számára. Egy új jelentés az olimpián tapasztalható hőhullám kockázataival foglalkozott.

Párizs lakosságát Európa fővárosai közül a legnagyobb mértékben fenyegeti a hőhullámok miatti halálozás kockázata, különösen a közelgő olimpiai játékok idején. – közölte az Euronews.

A példátlan hőség Magyarországon sem ismeretlen, hiszen nemrég adtak ki vörös kódot három megyére is.

A július 24-én kezdődő párizsi olimpia pedig várhatóan minden idők legmelegebb olimpiai játéka lesz, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent a résztvevő sportolók számára. Egy friss jelentés szerint a párizsi olimpia hősége a 2021-es tokiói olimpián tapasztalt, 34 Celsius-fokos hőség, egyre riasztó mintáját fogja követni.

A jelentés említi, hogy Tokióban versenyzők hánytak és eszméletüket vesztették a hőség miatt, sőt, a második helyen kiemelt teniszező, Daniil Medvegyev halálfélelmeiről beszélt egy mérkőzés után. Franciaországban 2003 júliusában és augusztusában, ugyanezen időszakban, rekordhőhullám okozott több mint 14 000 halálesetet.

Idén Európát korábban érték el hőhullámok, mint azt vártuk, ezek pedig már számos országot sújtottak, úgy mint Ciprust, Törökországot és Olaszországot, ahol helyenként a hőmérséklet 10 Celsius-fokkal meghaladta az évszakos átlagot. Bár a hőmérsékleti előrejelzések változékonyak és nem mindig pontosak, a francia meteorológiai szolgálat, a Météo France szerint az ország egész területén magasabb hőmérsékleteket prognosztizálnak júniustól augusztusig mint tavaly, különösen a Földközi-tenger partvidékén, ahol az olimpiai események egy része zajlik majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A párizsi olimpiai szervezők számos intézkedést tettek annak érdekében, hogy minimalizálják a hőség kockázatait a sportolók számára. Bár az esemény célja a "legzöldebb" olimpiai játékok megrendezése, a természetes hűtési rendszerek mellett a szervezők geotermikus hálózatot is kialakítottak a versenyek helyszínein, amelynek segítségével a belső hőmérsékletet legalább 6 Celsius-fokkal lehűtik. Emellett napfóliák, nagy teljesítményű ventilátorok és más kiegészítő berendezések is segítik majd a sportolók kényelmét és biztonságát.

Az előzetes intézkedések és a szigorú hővédelmi protokollok ellenére a hőség továbbra is súlyos kihívást jelenthet a versenyzők számára, különösen az állóképességet igénylő sportágakban, ahol a fizikai teljesítmény csökkenése jelentős veszteség lehet. A sportolók, valamint a szervezők és a támogatók is készülnek arra, hogy alkalmazkodjanak az időjárási viszonyokhoz, és szükség esetén további intézkedéseket tegyenek a versenybiztonság és a résztvevők egészsége érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem