19 °C Budapest
London, 2024. április 15.A brit parlament felvételén Rishi Sunak brit miniszterelnök tájékoztatást ad az Izrael ellen végrehajtott iráni rakéta- és dróntámadásról a törvényhozás alsóházában, Londonban 2024. április 15-én. Sunak szerint Izrael biztonságának szavatolása a közel-keleti térség békéjének alapvetõ feltétele, de véget kell vetni a Gázai övezetben dúló konfliktusnak is.MTI/EPA/Brit parlament

Történelmi bukóba szaladhat bele a brit kormánypárt: fogy a levegő Rishi Sunak körül, ezt nem lesz egyszerű túlélni

MTI
2024. június 19. 22:05

Eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon. A Munkáspárt Sir Keir Starmer miniszterelnök-jelölt vezetésével 453 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban.

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.

Az Ipsos közvéleménykutató cég által 19 689 választó bevonásával elvégzett országos reprezentatív vizsgálat kimutatta, hogy a Munkáspárt - a legnagyobb ellenzéki erő - Sir Keir Starmer miniszterelnök-jelölt vezetésével 453 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, és ezzel 256 fős többségbe kerülhet az összes többi frakció együttes várható létszámához képest.

A Munkáspárt Tony Blair vezetésével az 1997-es választások után 418 tagú frakcióval és 179 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt. Ez a Labour eddigi legnagyobb arányú választási győzelme, de ha az Ipsos kedden ismertetett előrejelzése beválik, Starmer ennél is nagyobb győzelemre vezetheti a pártot a júliusi választáson.

Az Ipsos felmérése szerint a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt frakciójának létszáma ugyanakkor az előző, 2019-es választáson elnyert 348-ról 115-re csökkenne, vagyis a konzervatívok gyengébb eredményt érnének el, mint az 1906-os parlamenti választásokon, amikor 156 képviselői mandátumot szereztek. Ez volt a Konzervatív Párt történetének eddigi legrosszabb választási eredménye.

Az Ipsos modellszámításai szerint elveszítheti képviselői mandátumát Grant Shapps védelmi miniszter, Penny Mordaunt, a konzervatívok alsóházi frakcióvezetője, Gillian Keegan oktatási miniszter és Jacob Rees-Mogg volt kabinetminiszter, a Konzervatív Párt radikálisan EU-szkeptikus jobbszárnyának egyik legbefolyásosabb tagja. Az Ipsos felmérése szerint szoros versenyre kell felkészülnie parlamenti mandátumának megőrzéséért Jeremy Hunt pénzügyminiszternek is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A cég ugyanakkor valószínűsíti, hogy most első ízben képviselői helyhez juthat Nigel Farage, a Reform UK párt vezetője. Farage a brit EU-tagság négy és fél évvel ezelőtti megszűnése (Brexit) előtt évtizedekig kampányolt azért, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az Ipsos által használt MRP vizsgálati modell a hagyományos választói minták sokszorosára terjed ki és száznál több kritériumot vesz figyelembe. Ugyanennek a modellnek a használatával más brit közvéleménykutató cégek is a Konzervatív Párt súlyos vereségét vetítették előre legutóbbi felméréseikben. A Survation által a múlt héten elvégzett MRP-vizsgálat azt valószínűsítette, hogy a Munkáspárt 456 képviselői mandátumot szerezhet és ezzel 262 fős többségbe kerülhet, a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának létszáma ugyanakkor 72-re csökkenhet.

Címlapkép: Brit parlament, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 26. 21:15
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem