Budapest, 2024. február 7.Egy REpont hulladékvisszaváltó a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), a szelektív hulladékgyûjtést és a REpontokat népszerûsítõ sajtótájékoztatóján Budakeszin 2024. február 7-én.MTI/Hegedüs Róbert

Megszólalt a MOHU: ezért vezették be valójában az 5000 forintos limitet az automatákon

2024. október 28. 20:00

A MOHU az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kérésének eleget téve 2024. október 26-tól 5000 forintra módosította az egy tranzakcióban visszaváltható limitet - közölte a Pénzcentrum kérdésére a cég. Az OKSZ főtitkára, Kozák Tamás pedig arról beszélt, sok a visszaélés a papír alapú utalványokkal. A boltosok és a MOHU is azt mondja, a 100 darabos limit kevés vásárlót érint, a vállalat szerint egymillió visszaváltásból 600 esetben váltottak vissza ennél több csomagolást.

Ahogy a Pénzcentrum elsőként beszámolt róla, 5000 forintos limitet vezetett be a MOHU a visszaváltó automatákon. A cég most kérdésünkre megindokolta, miért lépték meg a korlátozást. Mint írták, "a MOHU az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kérésének eleget téve 2024. október 26-tól 5000 forintra módosította a korábbi, 9000 forintnál meghúzott, egy visszaváltási tranzakcióra vonatkozó határértéket az italcsomagolásokat visszaváltó automatáknál."

Az OKSZ főtitkára, Kozák Tamás korábban lapunknak arról beszélt, a lépést azért is tartották indokoltnak, mert sok volt a visszaélés a nyomtatott utalványokkal - utalva itt az üzletszerűen visszaváltókra is. Egyébként más, kereskedelmi iparági forrásaink is azt mondták, tapasztalataik szerint a nagytételes "palackvadászok" jellemzően nem vásárolták le az utalványokat, hanem kikérték a készpénzt a kasszákból. Így az automatát üzemeltető boltoknak nem keletkezett bevétele, ellenben csökkent a készpénzállomány.

A MOHU válaszában elmondta, fontos kiemelni, hogy a mostani változás a felhasználók mindössze 6 ezrelékét érinti: az októberi adatok alapján egymillió visszaváltásból 600 esetben váltottak vissza ötezer forint visszaváltási díjnál magasabb értékben csomagolásokat a vásárlók. Kifejtették:

  • a rendszer indulása óta a felhasználók átlagosan 19-20 palackot és/vagy dobozt váltottak vissza egy alkalommal,
  • ezen belül az azonnali banki átutalást választók átlagosan 25 darabot,
  • a jótékonysági felajánlással élők pedig átlagosan 5 darabot.

A fentebb említett 5000 forintos limit egy visszaváltásra vonatkozik, tehát a századik palack vagy doboz automatába helyezését követően elegendő egy új tranzakciót indítani. A voucher kinyomtatása, illetve az utalás elindítása után pedig folytatható a visszaváltási folyamat egy új tranzakcióval. A limit egyaránt vonatkozik az azonnali visszautalásra, a voucherre és a jótékonysági felajánlásra is. A módosítás országos szinten, minden automatát érint

- írta válaszában a MOHU.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára kérdésünkre szintén üdvözölte a lépést, mivel ezzel tehermentesülhetnek a REpontok, kisebb esély van a sorok kialakulására is.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kereskedői oldalról nézve ez egy jó lépés, hiszen így több vásárlót szolgálhatnak ki az automaták, mielőtt megtelnek, tisztítani kell őket. Az egyszerre visszaváltható mennyiség maximalizálásával jó eséllyel elkerülhető, hogy valaki több zsáknyi italcsomagolást egyszerre váltson vissza, így nagyobb sor alakuljon ki a gépek előtt

- magyarázta. Hozzátette: úgy látják, a 100 darabos limit a magánszemélyek esetében elégséges, hiszen már ez is igen nagy térfogatnyi palackot és dobozt jelent, az átlagos vásárlók jellemzően kisebb mennyiséggel érkeznek az automatákhoz.

Kutatás az előrehozott szezonális akciókról

Évek óta megfogyelhető trend, hogy egyre korábbra hozzák a kereskedelmi láncok a szezonális ajánlataikat. Így egyre gyakoribb, hogy már szeptember végén megjelennek a boltok polcain a karácsonyi desszertek, a puszedlik, a fahéjas kekszek, egy-egy divatos karácsonyi manó, sőt akár a püspökkenyér is. A bátrabb kerekedők pedig már augusztus végén ledobják a karácsonyi bombát. Te mit gondolsz erről a kereskedelmi gyakorlatról? A Pézcentrum és a Debreceni Egyetem friss kutatásában arra keressük a választ, mit gondolnak a vásárlók arról, hogy enyire siet a kereskedők órája. Kérjük, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

Címlapkép: Hegedüs Róbert, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

NAPTÁR
Tovább
2024. október 28. hétfő
Simon, Szimonetta
44. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?