15 °C Budapest
Womans hand puts the tea bag in the glass cup with hot water. Brewing a bag of black tea in a glass cup

Drasztikus drágulás érte el a magyarok kedvenc őszi italát: már erről is le kell mondaniuk?

2024. október 26. 13:02

Közeledik október vége, így az enyhe őszi időt is lassan felváltják a hűvösebb, csapadékosabb napok. Ebben az időszakban megnő az igény a forró italok italok iránt, melyek közül a magyarok körében is a tea az egyik legnépszerűbb. A két évvel ezelőtti rekordinfláció nem kímélte a magyarok egyik kedvenc forró italát sem, az árak pedig azóta sem süllyedtek vissza jelentősen. Megvizsgáltuk, milyen árakkal találkozhat, aki most töltené fel a készleteket, hogyan alakultak a teaárak az utóbbi években, és hogy mennyit csökkent a drágulás hatására a fogyasztás.

Az őszi-téli időszakban jellemzően több forró italt fogyasztunk, a magyarok többsége szívesen megiszik egy bögre teát naponta. A teafogyasztást ebben az időszakban az is növelheti, hogy egyre többeket betegítenek meg a felső légúti fertőzések is. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a folyadékpótlás, a forró italok segítenek oldani a váladékot, enyhíteni a gyulladást. A méz, citrom, gyömbér hozzáadása a teához pedig segíti a gyorsabb felépülést. Mennyibe kerül azonban mindez 2024 őszén? Mutatjuk.

Amíg az elmúlt években a legdrágább tea a dobozos, filteres változatból a koffeinmentes gyümölcsös volt, addig 2023-ra az Earl grey úgy megdrágult, hogy túlszárnyalta a gyümölcsteákat - derült ki a KSH lapunkkal közölt adataiból. Az Earl grey 24 százalékkal, a zöldtea 18 százalékkal, a fekete tea alapú gyümölcstea 17 százalékkal, a sima gyümölcsös pedig 14 százalékkal lett drágább 2022-ről 2023-ra.

Utolsó adatok szerint egy doboz koffeinmentes gyümölcstea 725 forintba kerül átlagosan, az Earl grey dobozára átlagosan 684 forint, a gyümölcsös fekete 674 forint, a zöldtea pedig 682 forint 2024 szeptemberében. A vásárlók szeme már feltehetően hozzászokott a magas árakhoz és már csak álomnak tűnik, amikor még átlagosan 500 forintba sem kerültek a dobozos teák 2019-ben. Nehéz lehet azonban újra azzal szembesülni idén ősszel és télen, hogy a teaárak ismét emelkednek, mikor egyszer már mérséklődtek.

A grafikonon szépen látszik, hogy 2023-ban a fekete teák ára kiugróan nőtt és túlszárnyalta a többi fajtát. Ez a folyamat csak idén nyáron kezdett helyrebillenni, amikor a gyümölcsös teák visszavették a vezetést, ahogyan az mindig is volt.

Az évek óta tartó drágulás feltételezhetően a teafogyasztási szokásokon is nyomot hagyott. 2019-ben még fejenként 19,5 dkg volt az éves teafogyasztás. Egy teafilter súlya fajtától függően 1-2 gram, az 98-195 filtert jelent évente. A fogyasztás 2020-ban lecsökkent 14,5 dkg-ra (73-145 filterre), majd 2021-ben 12,9 dkg-ra (65-129 filterre). 2022-ben megtorpant a fogyasztás zuhanása, az éves fogyasztás 14 dkg-ra nőtt. Azt viszont érdemes látni, hogy utoljára 1993-ban fogyasztottak ilyen kevés teát a magyarok.

Nem csak a filter drágult

Bár sokan magában isszák a teát, a legtöbben tesznek még hozzá valamit - cukrot, mézet, édesítőt, citromlét, tejet, stb. - így nem csak a filter drágulását érdemes figyelembe venni. A Pénzcentrum a 2022-es népszámlálás környékén végzett egy minikutatást olyan kérdésekben, amelyekre nem tért ki a hivatalos felmérés - minthogy ki hányszor fürdik naponta, szereti-e a pacalt, vagy például hogy hogy issza a teát. A felmérés eredménye szerint a válaszadók 12 százaléka nem is teázik, 20 százaléka pedig üresen issza.

A válaszadók negyede cukorral és citromlével issza, 11 százalékuk mézzel és citrommal, 9-9 százalék csak mézzel vagy cukorral, 6 százalék csak citrommal. Sokan édesítőszert tesznek cukor vagy méz helyett a forró italba, és a válaszadók kis része pedig tejet vagy rumot is tesz a teájába.

Megvizsgáltuk, hogy változott a két kedvelt ízesítő, a méz és a citrom ára az utóbbi évek során. Amíg 2019-ben az akácméz kilója 3490 forint volt átlagosan, a virágmézé 2150 forint, 2023-ra az akácméz kilója 6620 forintra, a virágmézé 3710 forintra nőtt - derült ki a KSH lapunknak küldött adatsorából. Az akácméz 90, a viráméz 73 százalékkal drágult éves szinten. A kimérős citrom kilója 704 forint volt 2019-ben, 2023-ra 1030 forintra drágult, vagyis 46 százalékkal.

A méz terén viszont azt láthatjuk, hogy a 2022-ben kezdődő inflációs horror ugyan elérte a mézet is, 2024-re viszont az akácméz ára vissza tudott süllyedni 6000 Ft/kg alá, a virágmézé pedig 3000 Ft/kg közelébe. Ugyanakkor a citrom ára drasztikusan kilőtt 2024 szeptemberére. Augusztusban még 1090 forint volt egy kiló citrom, szeptemberben már 1310 forint!

Ennyibe kerül egy kancsó tea

Amíg 2021 szeptemberében egy kancsó tea elkészítése 176 forint volt, 2024 szeptemberében már 227 forintra jön ki, ha a felhasznált vizet és energiát nem számoljuk. Ez 29 százalékos áremelkedés. Két filter, egy fél citrom és némi méz utoljára 2023 májusában került ennyibe, majd idén tavaszra visszasüllyedt 200 forint közelébe. Sajnos azonban augusztustól ismét eljött a drágulás, melyért főként a citrom és a méz árának emelkedése tehető felelőssé.

A fenti adatok tükrében nem csoda, ha már a tea is luxusnak számít sokak számára ma Magyarországon. Mit tehet az, akinek a pénztárcája nem bírja már el a drágulást, de nem akar a teázásról lemondani?

Aki szeretné olcsóbban megúszni a téli időszakot, az figyelje a bolti akciókat és vásároljon be teából, ha lát akciósan! Hiszen ha látunk például 400 forintra leakciózva dobozos teát, ami alapesetben 600 forint lenne, és veszünk 10 dobozzal (ez 200-250 filter, ami bőven több mint az átlagos éves teafogyasztás), akkor máris 2000 forintot spóroltunk. Érdemes a sajátmárkás termékeket is keresni a szupermarketekben, melyek sokszor nem kevésbé minőségiek, de nem kell megfizetni értük a "márkafelárat".

Egyes teákat drogériákban akár egészségpénztári megtakarításból is megvásárolhatunk. Ezek jellemzően gyógyteák, amelyek valóban nagy szolgálatot tehetnek a járvány időszakban: a kamilla, menta, hársfavirágzat, stb. mind segíthet a gyógyulásban.

Friss citrom helyett vásárolhatunk a teához filléres citrompótlót. Ezekben jellemzően ugyanúgy megtalálható az értékes C-vitamin, mégsem kerülnek egy vagyonba. Arra viszont figyeljünk, hogy ne a forró teába tegyük, mert akkor a C-vitamin lebomlik és hatástalan lesz. Várjunk vele, amíg langyosra hűlt az ital.

Az édesítőket érdemes lehet elhagyni a teából, nemcsak a spórolás, hanem az egészség érdekében is. Aki üresen issza a teát, az már hozzászokott és nem hiányzik neki a plusz íz - a Pénzcentrum korábbi felmérése alapján elég sokan vannak. Érdemes követni a példájukat: vagy fokozatosan csökkenteni a cukor/méz mennyiségét, vagy azonnal elhagyni teljesen (kinek melyik módszer a könnyebb). Amikor betegek vagyunk, természetesen ajánlott a mézfogyasztás, de nem szükséges folyamatosan, minden teázáshoz mézet is használni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 26. szombat
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?