Egy színes szupermarket folyosó, ahol nincsenek emberek, de rengeteg élelmiszer van.

Lelepleződtek a boltok: a zsugorítás a múlté, új módszerrel vesznek rá, hogy többet költs

2024. október 21. 15:46

Az élelmiszeripari vállalatok az elmúlt években különböző stratégiákat alkalmaztak a költségnövekedés kezelésére, amelyek közül a zsugorítás és a szűkítés váltotta ki a legnagyobb felháborodást a fogyasztók körében. Úgy tűnik azonban, hogy a vállalatok most kezdenek reagálni a panaszokra, és néhányan már lépéseket tesznek a fogyasztói bizalom helyreállítására- írja a CNN.

Az élelmiszeripari cégek az elmúlt években két fő stratégiát alkalmaztak a költségnövekedés kezelésére: a zsugorítást és a szűkítést. A zsugorítás során a termék méretét vagy mennyiségét csökkentik, miközben az ár változatlan marad vagy akár nő. A szűkítés esetében pedig olcsóbb összetevőkkel helyettesítik az eredetieket a költségek csökkentése érdekében.

Ezek a gyakorlatok jelentős felháborodást váltottak ki a fogyasztók körében, akik a közösségi médiában adtak hangot elégedetlenségüknek. A vállalatok sokáig figyelmen kívül hagyták ezeket a panaszokat, vagy óvatosan megfogalmazott nyilatkozatokkal próbálták csillapítani a kedélyeket.

A helyzet azonban kezd megváltozni. Például a Whole Foods, miután a közösségi médiában kritikák érték ikonikus bogyós Chantilly-tortájának megváltoztatása miatt, gyorsan reagált és bejelentette, hogy visszatér az eredeti recepthez.

A PepsiCo, számos népszerű chipsmárka tulajdonosa, szintén lépéseket tett a fogyasztói elégedetlenség kezelésére. A vállalat bejelentette, hogy több chipset tesz bizonyos zacskókba, amelyek korábban könnyebbek lettek.

A Tostitos és a Ruffles 'bónusz' zacskók 20%-kal több chipset tartalmaznak majd ugyanannyiért, mint a normál zacskók bizonyos helyeken

- nyilatkozta a PepsiCo szóvivője. A szakértők szerint ezek a lépések valószínűleg más snackgyártókat is hasonló intézkedésekre késztetnek majd. Chris Hydock, a Tulane Egyetem Freeman School of Business marketingprofesszora szerint: "Ez az ő módjuk, hogy nagyobb értéket adjanak a vásárlóknak."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azonban Hydock figyelmeztet, hogy ez nem jelenti feltétlenül a fogyasztói manipuláció végét. "Arra számítanak, hogy (az élelmiszeripari vállalatok) megváltoztatják a stratégiájukat, és találnak egy másik elmejátékot, amelyet talán az emberek még nem igazán figyelnek" - mondta.

Bár ezek a változások pozitív lépésnek tűnnek a fogyasztói bizalom helyreállítása felé, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az élelmiszeripari vállalatok valószínűleg továbbra is keresni fogják a módját annak, hogyan optimalizálhatják bevételeiket és költségeiket a fogyasztók kárára.

Kutatás az előrehozott szezonális akciókról

Évek óta megfogyelhető trend, hogy egyre korábbra hozzák a kereskedelmi láncok a szezonális ajánlataikat. Így egyre gyakoribb, hogy már szeptember végén megjelennek a boltok polcain a karácsonyi desszertek, a puszedlik, a fahéjas kekszek, egy-egy divatos karácsonyi manó, sőt akár a püspökkenyér is. A bátrabb kerekedők pedig már augusztus végén ledobják a karácsonyi bombát. Te mit gondolsz erről a kereskedelmi gyakorlatról? A Pézcentrum és a Debreceni Egyetem friss kutatásában arra keressük a választ, mit gondolnak a vásárlók arról, hogy enyire siet a kereskedők órája. Kérjük, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?