Stresszes, boldogtalan ezeréves nő, aki a telefon képernyőjét nézi, kezében bankkártyát tart, ideges, hogy rossz fizetési adatokat ad meg, elégedetlen a szolgáltatással, problémái vannak.

Lassan tényleg eltemethetjük a készpénzt Magyarországon? Egyre tisztul a kép, mi lehet a szándék

2024. október 21. 16:49

Minden eddiginél gyakrabban és nagyobb értékben használtuk a bankkártyáinkat 2024 második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint kiugróan nőtt a külföldi kártyás fizetések mértéke, illetve a mobiltárcás tranzakciók száma és értéke is. Az OTP Bank saját adataiból generációs különbségek látszódnak: amíg a junior ügyfelek a mobilfizetést részesítik előnyben, addig a felnőtt korosztályra az érintéses bankkártyás fizetés a legjellemzőbb - olvasható a bank közleményében.  

A bankkártya a magyarok mindennapjainak egyre fontosabb kelléke, erről tanúskodik az MNB jelentése. Rekordot döntött a bankkártyás fizetések száma 2024 második negyedévében. Az előző negyedévhez és 2023 hasonló időszakához képest is 10 százalékkal nőtt a kártyás tranzakciók száma, az értékük pedig majdnem ugyanennyivel (éves és negyedéves összehasonlításban is 8-8 százalékkal) emelkedett. Kiugróan növekedett idén április és június között a külföldi bankkártya használat is.

A Magyarország határain kívül lebonyolított tranzakciók aránya 17 százalékkal, értéke 20 százalékkal bővült. A leglátványosabban a mobiltárcába regisztrált kártyák használata nőtt: éves összehasonlításban mobilos kártyával 32 százalékkal több tranzakciót végeztek és 36 százalékkal többet költöttek. Az OTP Bank saját adatai is azt támasztják alá, hogy a digitalizáció rohamosan terjed a bankkártyahasználat esetében is. A hitelintézet által kibocsátott bankkártyáknak megközelítőleg a 40 százalékát már regisztrálták mobiltárcába.

A növekedés főleg a fiatal korosztálynak köszönhető, a bank saját adati korosztályos különbségekről árulkodnak. Amíg a junior korú (14-24 év) ügyfelek a mobilfizetést részesítik előnyben, addig a felnőtt korosztály esetében az érintéses bankkártyás fizetés a jellemzőbb.

A kártyás fizetés elterjedését támasztják alá a bank megbízásából készült reprezentatív kutatás eredményei is. Eszerint a megkérdezett vállalkozásoknak mindössze a 11 százaléka mondta azt, hogy a vevők elsősorban készpénzzel szeretnének fizetni. Ezzel szemben az elektronikus fizetést előnyben részesítők aránya ennek a négyszerese (44 százalék). Ez pedig meghaladja azok arányát is, akik mindkettőt használják (43 százalék).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB adatai pedig azt mutatják: éves szinten - ha csak 2 százalékkal is - de jobban emelkedett az internetes bankkártyás vásárlások száma, mint a fizikai kereskedőknél történt kártyás tranzakcióké.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?