11 °C Budapest
Bevásárlókosarat cipelő fiatal nő kivágott felvétele, aki a termékfolyosó mentén áll, a napi szükségleteket vásárolja a szupermarketben

Nagyot tévedett, aki azt hitte, vége a válságnak: most jöhet csak igazán a nagy katasztrófa

2024. október 3. 20:30

Nőttek havi összevetésben a termelői árak augusztusban az euróövezetben és az Európai Unióban, éves szinten ugyanakkor csökkenést jegyeztek fel - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Augusztusban az euróövezetben az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak havi szinten, miután júliusban 2022 decembere óta a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal emelkedtek. Az EU-ban 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak augusztusban az előző havihoz képest az előző havi 0,8 százalékos havi szintű növekedést követően. Az euróövezetben az energiaárak egy hónap alatt 1,9 százalékkal nőttek, miután júliusban 2,6 százalékkal emelkedtek.

Az Európai Unióban az energiaárak havi szinten 1,1 százalékkal emelkedtek az év nyolcadik hónapjában a júliusban regisztrált 2,5 százalékos növekedést követően. Energiaárak nélkül a termelői árak havi szinten az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkentek, míg az EU-ban stagnáltak. Egy év alatt, 2023 augusztusa óta 2,3 százalékos volt az euróövezeti termelői árak csökkenése az elemzők által várt 2,4 százalék helyett az előző havi 2,2 százalékos esést követően.

A termelői árak éves szintű csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 7,7 százalékkal estek augusztusban az előző havi 7,3 százalékos éves csökkenés után. Az EU-ban éves összevetésben 2,1 százalékkal csökkentek a termelői árak augusztusban, egy hónappal korábban 1,9 százalékos visszaesést mértek. Az energiaárak nélkül augusztusban a termelői árak éves szinten az euróövezetben 0,3 százalékkal, míg az EU-ban 0,4 százalékkal emelkedtek az év nyolcadik hónapjában.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?