12 °C Budapest
Tambov, Russian Federation - January 26, 2014: iRobot Roomba 630 Vacuum Cleaning Robot on blue carpet. Studio shot.

Tényleg a legdrágább robotporszívó a legjobb? Rengeteg terméket teszteltek, ez lett az ár-érték bajnok

2024. október 2. 06:24

Sokak álma a robotporszívó, amely kitakarítja a lakást, míg mi az ügyeinket intézzük. Ráadásul ma már nem nehéz felmosó funkcióval rendelkező típust sem találni a boltok polcain, ami különösen csábító. Porszívózás és felmosás egyben letudva. A Tudatos Vásárlók Egyesületének független terméktesztjei viszont azt mutatják, hogy jellemzően a legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem olyan jó, mint a hagyományos porszívóké. A felmosó funkció pedig a legtöbb esetben még mindig hagy kívánnivalót maga után. A robotporszívók létjogosultsága inkább a rendszeres és tőlünk független működésükben rejlik, mely támogathat minket a mindennapokban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a nemzetközi ICRT – International Consumer Research & Testing – hálózat magyarországi tagjaként ezúttal 20 márka – Bissell, Cecotec, Dreame, Dyson, Ecovacs, Eta, Eufy, Eziclean, Hoover, iRobot, Kärcher, Niceboy, Philips, Roborock, Rowenta, Samsung, Sencor, Tesla, TP Link, Xiaomi – 59 robotporszívójának teszteredményeit tette elérhetővé. 53 termék felmosó funkcióval is rendelkezik, 31 modellnek pedig önürítő töltőállomása van.

5 fő tesztelési szempont szerint pontozták a robotporszívókat:

  • tisztítási hatékonyság (por eltávolítása falak mentén, repedésekből, kemény padlóról és szőnyegről, morzsa és szösz/szőr eltávolítása kemény padlóról és szőnyegről, felmosás eredményessége),
  • szoba szimuláció (akadályok leküzdése, navigáció),
  • zajszint (objektív és szubjektív),
  • használhatóság (útmutató, töltőbázis, használat és programozás, kefék tisztíthatósága, légszűrő és portartály karbantartása, felmosó funkció),
  • energiafogyasztás (töltés alatt ill. készenléti állapotban).

Legnagyobb hatékonysággal keménypadlóról távolították el a szennyeződést a robotporszívók. Ezen a terepen felveszik a versenyt hagyományos társaikkal, ha porszívózásról van szó. 30 porszívó is jó vagy a feletti minősítést kapott ilyen szempontból. Annyival egészítenénk ezt ki, hogy annyira erős szívóereje viszont még a legjobbaknak sem volt, hogy az esetleges résekből, repedésekből is eltávolítsák a port, illetve a szőnyegekből való poreltávolítással egy-két üdítő eset kivételével szinte mindegyiknek meggyűlik a baja.

Az iRobot Combo I5+ és az iRobot Roomba Combo Essential Y0112 40 robotporszívónak pedig még kemény padlón is sikerült gyengén teljesítenie. Viszont a legjobbak között is találunk iRobot terméket, ráadásul a Combo I5+ típussal azonos nagyságrendű áron. Tehát önmagában sem az ár, sem a márka nem elegendő szempont a vásárlói döntéshez.

A felmosási funkció nem meggyőző! Az ilyen funkcióval rendelkező termékeket próbára tették sár és csokoládé felmosásával is. Mindössze három termék, egy Bissell, egy Ecovacs és egy Cecotec emelkedett ki felmosási hatékonyságával a mezőnyből. A sár felmosásával ugyan mindhárom jól boldogult, a csokoládéfolt eltűntetésével már nem mindegyik tudott jól megküzdeni.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes lehet kompromisszumot kötni robotporszívók esetén s hangosabb darabot választani. Ha szempont, hogy a lehető leghalkabb legyen a robotporszívónk, a Roborock Q Revo black (58,7 dB) például jó választás lehet a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint, azok közül, melyek elfogadhatóbb tisztítási hatékonysággal is rendelkeznek. A nyugalmat kedvelőknek nem javasolt – habár egészen jól porszívóz – a tesztek során legzajosabbnak bizonyult robotporszívó, a Dreame D9 Max, a közel 70 dB-es hangerejével.

Egyes robotporszívók 84 perc alatt töltődtek újra, míg másoknak ez 7 órán át is eltartott. A fogyasztási értékek mindeközben nagy szórást mutattak. Töltés közben 37-134 W-ot fogyasztottak a robotporszívók, és nem feltétlen azok fogyasztottak többet, amelyeket a legtovább tartott feltölteni. Készenléti állapotban is mérték a termékek fogyasztását. Csatlakoztatás nélkül ez az érték 0,87 - 5.46 W/h között mozgott, míg csatlakoztatva 0,29 – 5,33 W/h közötti fogyasztást mértek.

A tesztelt termékek átlagára 64 000 és 500 000 Ft között mozgott a tesztelés idején. A tesztek azt mutatják, hogy nincs olyan típus, amelyik minden vizsgált kritérium szerint kiemelkedő lenne. Az első öt helyen Dyson, iRobot, Samsung és Roborock termékek végeztek. 61-64%-os eredményt értek el összesítésben, átlagáruk 211 000 Ft – 500 000 Ft közötti. Akármennyit is szánunk egy ilyen termék vásárlására mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek, melyek az erősségei és melyek a gyengeségei, hogy a saját prioritásainknak megfelelő típust tudjunk választani. Ebben segítenek a gyártóktól független terméktesztek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 2. szerda
Petra
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?