13 °C Budapest
Fresh bananas in cardboard boxes on big super market

Nagy a baj: az élesedő sztrájk miatt egekben lesz a banán, csoki és alkohol ára

2024. szeptember 30. 14:41

A keleti és az Öböl-menti kikötőkben dolgozó rész menti munkások keddi sztrájkja számos népszerű termék szállítását akadályozhatja meg. A vállalkozások idegesen figyelik a kedd 12:01 órai sztrájkhatáridő közeledtét, miközben nem sok jel utal előrelépésre a megállapodás felé- írja a CNN.

A sztrájk hosszától függően hiány alakulhat ki csokoládéból, alkoholból, népszerű gyümölcsökből és bizonyos autókból is. Ez magasabb árakat eredményezhet a rendelkezésre álló áruk esetében. Az ünnepi bevásárlásokat valószínűleg kevésbé érinti a helyzet, mivel a kiskereskedők által az ünnepekre felhalmozott áruk nagy részét már elszállították. Jonathan Gold, a National Retail Federation alelnöke szerint "A szállítási főszezon jellemzően júliustól november elejéig tart. Idén minden bizonnyal előrébb hozták az időzítést, hogy május végén vagy június elején kezdődjön."

A romlandó áruk, például a gyümölcsök és zöldségek szállítása azonban veszélybe kerülhet. Az Egyesült Államokban elfogyasztott banánok jelentős része, valamint az importált cseresznye 90%-a ezeken a kikötőkön keresztül érkezik.

Az italimport is érintett lehet. Chris Swonger, a Distilled Spirits Council vezérigazgatója szerint "Ez a lehetséges sztrájk a legrosszabbkor jön. A szeszes italok nagy eladási időszakához közeledünk, az ünnepek előtt. Már egy egynapos sztrájk is jelentős visszahatással járhat".

Az autipar is aggódik. Bár jelenleg egészséges készletekkel rendelkeznek, egy hosszú távú sztrájk felemészthetné ezeket. Mark Gillies, a Volkswagen szóvivője elmondta: "Nagyon nehéz megjósolni a hatást. Végső soron még ha a sztrájk csak egy-két napot tart, az is visszahúzza a dolgokat".

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 30. hétfő
Jeromos
40. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 30. 16:17