20 °C Budapest
Kaliningrad, Russia - January 31, 2021: Pasta on supermarket shelves.

Rengeteg élelmiszer áfáját csökkentik 5 százalékra: más termékek áfája drasztikusan nő

2024. szeptember 23. 15:29

A szlovák kormány bemutatta új konszolidációs csomagját, amely jelentős változásokat hoz az ország adórendszerében. Bár Robert Fico miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy nem lesz áfaemelés, a tervek szerint mégis növekedni fog az általános forgalmi adó alapkulcsa 20 százalékról 23 százalékra - tudósított az Infostart. Ezzel párhuzamosan az alapélelmiszerek áfája 10 százalékról 5 százalékra csökken, míg a többi élelmiszerre 19 százalékos kulcs lesz érvényben.

Ladislav Kamenický pénzügyminiszter által kidolgozott intézkedéscsomag 17 pontból áll, és összesen 2,7 milliárd euró értékű megszorítást irányoz elő. A tervek között szerepel a kiadások visszafogása és a bevételek növelése egyaránt. A pénzügyi tárca várakozásai szerint a konszolidáció eredményeként a költségvetési hiány az idei 5,6 százalékról 4,7 százalékra mérséklődhet.

Az áfaemelés mellett más területeken is változások várhatók. Az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tankönyvek esetében 5 százalékos kedvezményes kulcs lesz érvényben. Ugyanakkor a könyvek - a tankönyvek kivételével - áfája 10 százalékról 23 százalékra emelkedik, ami akár 13 százalékos árnövekedést is eredményezhet a könyvpiacon. A pénzügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy "könyveket a jobb anyagi helyzetben lévők vásárolnak, akik megengedhetik, hogy többet fizessenek". Ez a kijelentés azonban ellenérzést váltott ki a lakosság és a könyvkereskedők körében.

A kormány jelentős bevételt remél a tranzakciós adó bevezetésétől is. Kamenický kiemelte: "A tranzakciós adó alapkulcsa 0,35 százalék lesz, készpénzfelvétel esetén 0,7 százalék, ami alacsonyabb, mint Magyarországon". Bár ez az adónem közvetlenül nem érinti a magánszemélyeket, más területeken többletköltségekkel kell számolniuk. Például az éves autópálya-matrica ára 60 euróról 90 euróra emelkedik, és a tehergépjárművek útdíja is növekszik.

A pénzügyminiszter a korábbi kormányokat hibáztatta a megszorítások szükségességéért, állítva, hogy 2020 és 2023 között több milliárd eurót pazaroltak el. Ladislav Kamenický ígéretet tett arra, hogy a Fico-kormány 2027-re 3 százalék alá szorítja az államháztartási hiányt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 23. 14:02