11 °C Budapest
Old clothes a row in a flea market

Súlyos, ami kiderült a C&A, H&M, Shein ruháiról: erről mindenki tudjon, aki ott vásárol

2024. szeptember 5. 18:01

A bangladesi ruhaipar, amely az ország exportbevételeinek 80%-át adja, komoly kihívásokkal néz szembe a közelmúltbeli politikai zavargások és gazdasági nehézségek miatt. Az évi 55 milliárd dollárt érő szektor, amely olyan márkákat lát el, mint a H&M, a Gap és a Zara, bizonytalan jövő elé néz - írja a BBC.

Az augusztusi tüntetések, amelyek Sheikh Hasina kormányának bukásához vezettek, jelentős károkat okoztak az iparágnak. Legalább négy gyárat felgyújtottak, és országos internetkimaradások nehezítették a termelést. Ennek következtében nagy márkák, köztük a Disney és a Walmart, más beszállítók után néznek.

Mohiuddin Rubel, az ország ruhagyártók és exportőrök szövetségének igazgatója szerint a közelmúltbeli események "hatással lesznek a márkák bizalmi szintjére". Kyaw Sein Thai, egy beszerzési szakember úgy véli, hogy az idei export akár 10-20%-kal is csökkenhet.

A problémákat súlyosbítja az ország gazdasági helyzete. Dr. Ahsan Mansur, az új központi banki kormányzó a BBC-nek adott interjújában kijelentette: "Ez nem jóindulatú hanyagság volt, hanem a pénzügyi rendszer tervezett kirablása." A helyzet rendezése évekig tarthat, és további nemzetközi támogatásra lehet szükség.

A ruhaipar mellett Banglades más kihívásokkal is szembesül. A diákok tüntetéseket szerveztek a jól fizető munkahelyek hiánya miatt. Bár a ruhagyárak milliókat foglalkoztatnak, a bérek gyakran alacsonyak. Maria szakszervezeti vezető szerint: "Nem fogunk kevesebbel beérni, mint a duplázással. A béreknek tükrözniük kell a megélhetési költségeket emelkedését."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dr. Fahmida Khatun, a Centre for Policy Dialogue munkatársa hangsúlyozza a gazdaság diverzifikálásának fontosságát. Az új kormánynak meg kell szüntetnie olyan akadályokat, mint a korrupció és a bürokrácia, hogy ösztönözze a külföldi és magánberuházásokat.

Az ország ideiglenes vezetője, Muhammad Yunus Nobel-békedíjas közgazdász ígéretet tett átfogó gazdasági reformokra. Feladatai közé tartozik a gazdaság stabilizálása, szabad és tisztességes választások megtartása, valamint a kormányzati politika függetlenségének biztosítása.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03