12 °C Budapest
A grocery store customer puts an empty plastic bottle into the recycling machine.

Óriási változás élesedik az új visszaváltási rendszerben: rengeteg flakon, italosdoboz érintett

2024. szeptember 4. 17:04

Július 1-jén élesedett a visszaváltási díjas rendszer, így a jogszabály által meghatározott italcsomagolások közül a régi típusúak már csak a készletek erejéig értékesíthetőek a boltokban, a gyártók kizárólag új típusú logóval és vonalkóddal ellátott csomagolásokat szállíthatnak a kiskereskedőknek. Félő azonban, hogy mindez az újratölthető (ún. többutas) csomagolások kivezetését idézheti elő. Ennek megakadályozása érdekében kezdett kampányba a Humusz Szövetség, meglátásaival pedig a Mohut és az illetékes minisztériumot is megkereste.

A Humusz Szövetség már 2022 és 2023 nyarán is felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatosan tűnnek el az újratölthető italcsomagolások a boltok polcairól. A bevezetett jogszabályi keretek között a Penny és a Lidl megszüntette a többutas göngyölegek forgalmazását, és csak egyutas automatákat igényelt. Bár a Coop a legnagyobb üzleteiben minimális kínálatban még forgalmaz többutas csomagolású termékeket, a magyar élelmiszerlánc is csak egyutas visszaváltó gépeket telepített, a többutast a pénztárnál kosárba veszi vissza. Félő, hogy ez a későbbi teljes megszüntetés előszobája.

Ráadásul minden többutast forgalmazó áruházlánc csak a saját maga által forgalmazott üvegeket, sőt, csak a saját kínálatában szereplő címkéjű üvegeket veszi vissza a MOHU-s gépekben, kivéve a Spar régi automatáit, melyek az üveg formája alapján válogatnak. Így a legtöbb helyen rengeteg újratölthető üveg kerül az üveghulladékba – olvasható a Humusz Szövetség honlapján megjelent tanulmányban.

Máris több üres üveg köt ki az utcán

A Humusz Szövetség szakértőjének megfigyelései alapján június közepétől július végéig a következők gyűltek össze az általa vizsgált helyszíneken (Gyömrőn, a Keleti pályaudvar környékén és Balatonfenyvesen):

  • Varga boros palack 0,7l – 2 db
  • Varga boros palack 1,5l – 2db
  • Dreher sörgyárak zöld vagy barna palackja – 4db
  • NRW sörös palack – 9db
  • standard üdítős palack német 0,5l (kizárólag Roni ABC) – 1db
  • Borsodi sörös palack – 2 db

Ez kifejezetten nagy mennyiségnek tekinthető: a visszaváltási rendszer bevezetése előtt ennyi idő alatt legfeljebb 1-2 visszaváltható palackkal lehetett találkozni az utcákon.

Növekvő költségek, zuhanó kereslet, elmaradó ösztönzés

A Tesco és a Spar különösen visszás gyakorlatot folytat: az újratölthető üveges termékeket, vagy azok egy részét csak a legnagyobb üzleteikben forgalmazzák, így a náluk vásárlók jelentős részének sem maradt választási lehetősége. A kereslet az ilyen termékek után máris bezuhant. A sörösök az üveges kiszerelést a vendéglátásból is visszavonják, ott a doboz mellett az idei szezontól kezdve a csapolt meghatározó. Ráadásul a Humusz Szövetség szakértője szerint a vendéglátók is preferálják az egyutas megoldást, hiszen így nem kell az üveges rekeszekkel bajlódniuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bort és az üdítőket is átállították eldobóra, a vendéglátásból kikerülő palackok jelentős része pedig továbbra is az utcán végzi. A kiskereskedelem kötelezése mellett így a vendéglátóhelyek esetében is ösztönözni kellene az újratölthető megoldásokat.A gyártók költségei a kevesebb újratöltési forduló miatt nőnek, így várható, hogy ők is a megszüntetés mellett döntenek. Ha pedig a költséghatékonyságban az újratölthető az eldobó mögé kerül, a rendszernek vége.

Jelentős korrigálással még visszafordítható a folyamat

Mivel a hulladékkibocsátás csökkentése kiemelten fontos környezetvédelmi érdek, és bizonyítható, hogy a jelenlegi szabályozás a hulladéktermelést ösztönzi, kijelenthető, hogy korrekcióra lenne szükség. A változtatás nemzetgazdasági érdek is, mert nem a hulladéktermelés növeléséből, hanem az újrahasználattal, újrahasznosítással kapcsolatos anyagi és nem anyagjellegű szolgáltatásokból kellene a gazdaság fejlődését biztosítani.

A Humusz Szövetség mind a Mohut, mind az illetékes minisztériumot megkereste meglátásaival, és bízik benne, hogy még visszafordítható a negatív tendencia. Állampolgárként annyit tehetünk, hogy továbbra is az újratölthető italcsomagolásokat választjuk, illetve adott esetben jelezzük igényünket az ilyen típusú csomagolások iránt a kereskedelmi szereplőknek vagy a jogszabályalkotóknak.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03