12 °C Budapest
Romanian national flag against dramatic cloudy sky in Bucharest, Romania

Te is külföldre jársz bevásárolni? Súlyos döntésre készül a kormány, erre figyelnie kell a magyaroknak

2024. szeptember 2. 14:16

Románia Mezőgazdasági Minisztériuma sürgősségi rendeletet készít elő, amely 20%-ra korlátozná az ország élelmiszertermékeinek árrését, az infláció és az élelmiszerárak emelkedése miatt. Az intézkedés célja, hogy mérsékelje az árnövekedést és védje a fogyasztók vásárlóerejét. Bár az ötlet nem új, a politikai viták és az esetleges piaci torzulások miatt a rendelet elfogadása még kérdéses.

A román kormány új intézkedéseket fontolgat az élelmiszerárak szabályozására. A mezőgazdasági minisztérium egy olyan sürgősségi rendeleten dolgozik, amely 20%-ra korlátozná a romániai élelmiszerek árrését - írja az euractiv. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter szerint ez a kezdeményezés a 17 alaptermékre vonatkozó jelenlegi árplafon sikerén alapul. A Versenytanács adatai azt mutatják, hogy az érintett termékek ára 20-30%-kal csökkent 2024 júniusában az előző év azonos időszakához képest.

"Egyértelmű, hogy ezt az intézkedést folytatni és ki kell terjeszteni" - hangsúlyozta Barbu. A miniszter szerint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó felár felső határa "helyes döntés volt a túlzott áremelkedés megfékezésére" és a románok vásárlóerejének védelmére.

Az ötlet nem új, de a politikai források szerint még az őszi választások előtt jóváhagyhatják. Azonban nem mindenki támogatja az intézkedést. A Concordia munkaadói szövetség szerint egy ilyen lépés "a piacok torzulásához" vezetne.

Radu Burnete, a Concordia ügyvezető igazgatója kijelentette: "Románia piacgazdaság, nem látjuk, hogyan lenne megvalósítható több ezer romániai termék esetében az összes árrés befagyasztása." Burnete arra is rámutatott, hogy bár az alapvető élelmiszerek árplafonjai csökkentek a 2023. júliusi rendelet után, az intézkedés más termékek esetében áremelkedéshez vezetett. "Romániában még mindig az egyik legmagasabb az infláció az EU-ban. Rossz irányba haladunk" - tette hozzá Burnete.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?