14 °C Budapest
Two cold glasses of sparkling wine. One wine bottels on background.

Igazi csúcstermékeket akciózott le az Aldi, Auchan, Tesco: fillérekért adják, indul a roham

2024. augusztus 29. 18:45

A nyár utolsó hétvégéjén sem csillapodik a kánikula, így mi sem lehetne jobb választás a hőség enyhítésére, mint egy pohár hideg fröccs? A diszkontok is felkészültek a forróságra, hiszen a legfrissebb akciós újságokban számos kiváló magyar bort találsz kedvezményes áron.

Nagyon úgy tűnik, a nyár utolsó hétvégéjére sem csillapodik a kánikula, mivel is lehetne jobban csillapítani a hetek óta tartó hőhullámot, mint egy pohár hideg fröccsel? Persze csak mértékkel, fontos, hogy a megfelelő mértékben hidratáljunk, igyunk hozzá sok vizet!

Úgy tűnik a diszkontok is készülnek a nagy melegre, és rengeteg finom magyar nyári bort áraztak le nekünk a friss akciós újságok tanúsága szerint. Az Aldiban az Ostoros Zenit száraz fehérbor 999 forintba kerül, a Gere Schubert Chardonnay 1799 forint, a badacsonyi Laposa Vitorlás Olaszrizling 2499 forint. Aki inkább a rosé fröccsöt szereti, az a Légli szárazát tudja megvásárolni akciós áron, 2099 forintos áron, vagy az Ostoros Csipke rozéját 1199 forintért.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Haldoklik az ágazat?

A magyar borászatok helyzetével mi is foglalkoztunk: nincsenek könnyű helyzetben, hiszen  borértékesítést évek óta jellemző fogyasztáscsökkenés, a növekvő adminisztrációs terhek és az egyre magasabb költségek mellett az áremeléseket nem tudja érvényesíteni évek óta. Május 31. volt az üzleti beszámolók leadásának határideje, utána egyből megnéztük a hat legnagyobb magyar borrégió legfontosabb pincészetei miképp teljesítettek. Kevés borászatnak sikerült jobban a 2023-as éve, mint az azt megelőző. Az Ostoros Családi Pincészet 2022-ben 664 millió pluszban zárt, tavaly az eredményük 508 millió forint lett, holott árbevételük nőtt. Viszont a külföldi értékesítés aránya csökkent 523 millió forintról 344 millió forintra.

A Lidl üzleteiben a Teleki Villányi cabernet savignon 1199 forint helyett a héten  899 forintba kerül, a félszáraz Egri Rozé 899 forint helyett 649 forintba. (Újságíróknak, művészeknek jó.) Hozzá buborékos Szentkirályi ásványvizet 219 forint helyett most 159 forintért tudunk venni, ha elbírunk egyszerre 6 palackkal. Erre persze rájön még az 50 forintos betétdíj.

Két hónapja váltjuk vissza a palackokat

Lassan 2 hónap telt el a betétdíjas visszaváltás indulás óta, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint be fog állni a rendszer, mert azért vannak még fennakadások. Mostanra már naponta 6 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza a vásárlók.  A visszaváltások csaknem 90 százalékában a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a pénzt a vásárlók, ez eddig több mint 6 milliárd forintot jelent. A visszaváltók mintegy 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénz, jótékonyságra pedig körülbelül 0,4 százalékuk ajánlja fel. Jelenleg mintegy 3200 ponton lehet automatákban visszaváltani, és mintegy 1000 kézi visszaváltó hely van. A szám tovább nő, a bővítés folyamatos, több száz új automata telepítése várható - közölte a MOHU.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De kanyarodjunk vissza a magyar borokhoz, hiszen az 50 forintos betétdíj azokra is vonatkozik. A Metro üzleteiben érdemes nagyobb tételben gondolkodni, hiszen minél többet veszünk, annál olcsóbb egy palack. a Bodri rozé például 1699 forintba kerül, ám ha 6-t vásárolunk, már csak 1444 forint, ha 12-t, 1299 forint egy üveg. A Hilltop borok 1699 forintba kerülnek, hatosával 1444, tizenkettesével 1019 forint. Az Auchanban ezen az akciós héten a Götz Tokaji Szamorodni és a késői szüretelésű cuvée 4819 forint helyett 3299 forintba kerül. Pro tipp: ezt ne fröccsöljük!  A Lisicza Borház borai 1499 forintért kaphatóak, az 5 literes bag-in-boxok és borzsákok 20 százalékkal kerülnek most kevesebbe.

Hol a helye a magyar bornak?

Magyarországon jelenleg több mint 22 ezer hektár szőlőültetvény található, amelyeken több mint 1600 regisztrált borászat működik, de sajnos a magyar bor ár/érték arányban nincs versenyképes helyzetben az európai piacon. Nagyon kicsi az ország bortermelése a nagy bortermelő országokhoz képest, a technológia pedig nagyon sokba kerül. De ettől függetlenül tényleg kiváló magyar boraink vannak – mondta el a Pénzcentrumnak Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je.

Ettől függetlenül, ha tehetjük, válasszunk magyar borokat. A Tescóban a BB Hosszú7vége Olaszrizling 849 forintba kerül Clubcarddal, anélkül 1099 forint. A Nyakas Irsai Olivér 1589 forint, a Tornai Juhfark 1499 forint, a Koch Prémium Hajós-Bajai Irsai Olivér 1399 forint.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02