11 °C Budapest
Close up of young Asian man shopping at the flower shop. He is paying with his smartphone, scan and pay a bill on a card machine making a quick and easy contactless payment. NFC technology, tap and go concept

Ez vár rengeteg magyarra a boltok, éttermek kasszáinál: sokan nem örülnek neki

2024. augusztus 27. 14:02

Az év első negyedévében tapasztalt csökkenés után – ami minden év hasonló időszakában megfigyelhető az ünnepi időszakot követő hónapokban – 2024 második negyedévében a POS-terminálok forgalma és a lebonyolított tranzakciók száma is növekedésnek indult az OTP Bank adatai szerint. Éves összehasonlításban a POS-terminálok forgalma 2024 második negyedévében 6,6%-kal, a tranzakciók száma 9,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés azonban némileg elmarad a korábbi évek hasonló időszakában tapasztaltaktól, ami elsősorban azzal függ össze, hogy az inflációs válság után – a reálbérek dinamikus növekedése ellenére – a lakosság egyelőre óvatosan költekezik.

A SimplePay Telefonos POS-megoldás használata továbbra is dinamikusan terjed: 23%-kal bővült azon elfogadóhelyek száma, ahol a kereskedő a mobiltelefonját terminálként használja elektronikus fizetések fogadására. Az így végrehajtott tranzakciók száma 250%-kal, a forgalom pedig közel 170%-kal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Emellett a hagyományos POS-terminált igénybe vevő vállalkozások száma is emelkedett 11,5%-kal.

"A korábbi várakozásainknak megfelelően a strandok, szezonális vendéglátóhelyek és általában a turizmus beindulása érzékeltette pozitív hatását az elektronikus fizetések forgalmában és a tranzakciók számában is. Az, hogy a vásárlások száma jobban emelkedett a forgalomnál azt mutatja, hogy már a kisebb összegeket is bankkártyával fizetik a vásárlók, ami az egyre alacsonyabb mértékű készpénzhasználat jele is" - mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Az OTP Bank szakértői az építőipar és az ingatlanpiac beindulását látva optimistán várják az év hátralévő részét a lakossági fogyasztás alakulása, és ezzel párhuzamosan az elektronikus fizetések terén. Véleményük szerint a nyári hónapok után további lendületet kaphatnak a vásárlások, és a negyedik negyedévre akár két számjegyű is lehet a növekedés mind a forgalmat, mind a tranzakciók számát illetően.

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?