20 °C Budapest
Tál finom lecsó és hozzávalók a fa asztalon, közelkép

Döbbenetes meglepetés a boltok kasszáinál: jóval olcsóbb lett a magyarok kedvenc nyári étele

2024. augusztus 12. 13:01

Az utóbbi években már többször is foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy alaposan megdrágultak az egykor filléres ételnek számító lecsó alapanyagai. Ez már a legalapvetőbb hozzávalókról is elmondható volt, és akkor még a virsliről vagy a szárazkolbászról nem is beszéltünk. De mi a helyzet most? Nos, jelenleg jóval vegyesebb a kép, mint egy évvel ezelőtt, ugyanis a 2019-es állapotokhoz képest még mindig jelentősen drágább ételnek számít a lecsó, ugyanakkor 2023 júliusához képest kifejezetten árcsökkenés figyelhető meg.  

Bár a lecsó sokak fejében egy olcsó nyári ételként létezik, az utóbbi években végbement Nagy Inflációt ennek az ételnek az alapanyagai sem vészelték át nyomtalanul – az elmúlt években több cikkben is bemutattuk, hogy a legalapvetőbb hozzávalók bizony jelentős mértékben megdrágultak az utolsó békeévhez, azaz 2019-hez képest. Ez még a legalapvetőbb alapanyagokról, tehát paradicsomról és a paprikáról is elmondható volt, és talán nem meglepő módon mindez fokozottan igaz volt a drágább hozzávalók, a tojás, a virsli és a szárazkolbász esetében.

Ugyanakkor jelentős fejlemény az idei évben, hogy az elmúlt évek folyamatos áremelkedésével ellentétben idén júliusban az alapanyagárak alacsonyabbak voltak az egy évvel ezelőttiekhez képest. Ez kivétel nélkül mindegyik – általunk vizsgált – alapanyagról elmondható, tehát azt már most kijelenthetjük, hogy a tavalyi évhez képest olcsóbban megússzuk a lecsófőzést. De mégis mennyivel?

Alapvető hozzávalók

Az alábbi grafikonon látható, hogy az alapvető hozzávalók, vagyis a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika mindegyike jelentősen megdrágult 2019-hez képest – a vöröshagyma kilója 16,3 százalékkal, a paradicsomé 47,3 százalékkal, míg a zöldpaprikáé 34 százalékkal. Ugyanakkor a tavaly júliusi árakhoz viszonyítva a vöröshagyma kilója 27,4 százalékkal, a paradicsomé 7,9 százalékkal, míg a zöldpaprikáé 9,5 százalékkal lett olcsóbb. Összességében tehát az elmúlt öt évben sokat drágult az étel, ám az utóbbi egy évben sokat korrigáltak az árak.

A szuperlecsó is olcsóbb lett

Sokan szeretik az alapvető hozzávalóknál lényegesen drágább kiegészítőkkel felturbózni a lecsót, úgy mint tojással, virslivel vagy szárazkolbásszal. Kezdjük ezek közül a legolcsóbbal, azaz a tojással – ennek 10 darabja 2019 júliusában még átlagosan 393 forintba került, ezzel szemben jelenleg 727 forintot kérnek el értük a boltokban, ami 85 százalékos áremelkedést jelent. Ugyancsak rendkívül magas, 75 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető a virsli esetében is – ennek kilójáért öt éve még csak 1 760 forintot kértek el, szemben a jelenlegi 3 080 forinttal.

Öröm az ürömben, hogy a tavalyi árak még magasabbak voltak – a tojás 14,15 százalékkal, a virsli 6,7 százalékkal, míg a szárazkolbász 5,1 százalékkal lett olcsóbb 2023 júliusához képest. Ezek egyáltalán nem elhanyagolható arányok, jóllehet láthattuk, hogy volt honnan csökkenniük az áraknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ha elraknánk télire

Sokan persze nem csak nyáron, pontosabban nem csak nyárra készítenek lecsót, hanem télre is beraktároznak néhány befőttes üveggel. Nézzük meg, mekkora kiadásra kell számítani ebben az esetben. Az összehasonlíthatóság kedvéért a korábbi években is használt recepthez nyúltunk vissza, tehát abból indultunk ki, hogy az általunk főzött lecsó egy rész paradicsomot, két rész paprikát és fél rész vöröshagymát tartalmaz. Természetesen egy jó lecsó sok-sok egyéb hozzávalókat is tartalmazhat, de mi most csupán ennyivel számoltunk:

  • 4 kiló paradicsomot vettünk egy résznek,
  • 8 kiló paprikát két résznek,
  • továbbá 2 kiló vöröshagymát vettünk fél résznek.

Mindezt 2019 júliusában 8 424 forintból, 2023 júliusában 12 812 forintból, jelenleg pedig 11 412 forintból tudtuk volna, illetve tudnánk elkészíteni. 2019-hez viszonyítva ez 35,5 százalékos drágulást jelent (+ 2 988 forint), ami nem kevés, ám érdemes felidézni, hogy

tavaly még 52 százalékos áremelkedésről számolhattunk be.

Ezzel szemben a tavalyi árakhoz viszonyítva 10,9 százalékkal olcsóbban hozhatnánk ki a fenti adagot, tehát 1 400 forint plusz maradna a zsebünkben. Ha mindehhez még azt is megemlítjük, hogy tavalyhoz képest az átlagbér is jelentősen megemelkedett, akkor elmondhatjuk, hogy ma jóval kisebb teher egy jó lecsó elkészítése, mint volt egy évvel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?