23 °C Budapest
Van egy kis bökkenő a Szigeten a PET-palackok visszaváltásával: furcsa megoldást találtak rá

Van egy kis bökkenő a Szigeten a PET-palackok visszaváltásával: furcsa megoldást találtak rá

2024. augusztus 11. 11:04

A július 1-től kezdődő a PET-palackok és alumínium dobozok visszaváltása érinti a Sziget Fesztivál vendéglátóegységeit és látogatóit is. Azonban a fesztivál helyszínén nem láthatók visszaváltó automaták - írja a Portfolio.

Bár a nagy szelektív gyűjtők jelen voltak, felmerül a kérdés, hogyan kaphatják vissza a látogatók az 50 forintos betétdíjat automata nélkül? És egyáltalán van-e mit visszakapni? A Sziget Fesztivál napi 70-80 ezer embert fogad, így fontos megvizsgálni, hogyan érintette őket az új palackvisszaváltási rendszer.

A Sziget hivatalos közleményében hangsúlyozta, hogy idén is kiemelt szempont a környezettudatosság a vendéglátás terén. A szerződött partnerek kizárólag papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak műanyag zacskók, nylon táskák, eldobható tányérok és evőeszközök helyett. Előnyt jelent továbbá, ha energiatakarékos megoldásokat választanak és standjaikat környezetbarát anyagok felhasználásával alakítják ki.

Az italok esetében sem mindegy, milyen formában kerülnek átadásra. A long drinkek, csapolt sörök és borok repoharas visszaváltási rendszerrel működnek. A 800 forintos díj kifizetése után a poharakat tokenre vagy pénzre lehet visszaváltani a Green Sziget Pontokon (400 forintra), egyszerre két pohár váltható vissza.

A palackos üdítők, vizek és sörök csomagolásain már ott van az 50 forintos visszaváltási díjas jelzés, azonban nem találni egyetlen REpontos automatát sem a fesztivál területén. Az Aldiban ugyan volt utalás egy REpontra, de ez kívül esett a fesztivál területén.

De akkor  hogyan lehetne az 50 forintot visszakapni? A Sziget Fesztivál úgy döntött, hogy nem számítja fel az 50 forintos betétdíjat vásárlóknak. Ennek oka egyszerű: nincs megoldva a visszaváltási infrastruktúra. Mivel nem telepített MOHU automatákat a fesztivál helyszínére, azok túl hamar megteltek volna és külföldi bankkártyát sem fogadtak volna el.

Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezetője a Portfolio Checklist című adásában elmondta, hogy az új palackvisszaváltási rendszer némileg megnehezítette dolgukat. A MOHU nem tudta jelenlegi struktúrában visszagyűjteni palackokat és problémaként merült fel az is, hogy külföldi bankkártyát nem tud elfogadni az automata.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végül azért engedik el díjat mert nem korrekt vendégektől elkérni ha nincs meg visszaváltás lehetősége.

A külföldi bankkártyák elfogadása kapcsán Kádár Tamás elmondta: "Megoldás lehetne ha automaták odaérintett kártyára töltenék vissza összeget." Ez technológia már létezik és bíznak benne tesztév után javul annyit rendszer hogy működhessen olyan fesztiválon ahol napi 70-80 ezer ember megfordul.

Visszaváltó automaták hiányában Sziget szelektíven összegyűjti vélhetően már összenyomott palackokat sörösdobozokat látogatók pedig ha nem viszik ki területről ezeket akkor szelektív gyűjtőkbe dobhatják be őket.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?