21 °C Budapest
Close-up of unrecognizable man using self-checkout kiosk at grocery store

Sokkoló lenyúlás a boltok önkiszolgáló kasszáinál: nem vették észre a csalást, sok pénz lehetett oda

2024. augusztus 9. 15:04

A rendőrség sürgős figyelmeztetést adott ki az önkiszolgáló pénztárakra, miután egy csalók által elkövetett átverés 18 napig észrevétlen maradt. A Connecticut állambeli Cromwell több áruházának önkiszolgáló folyosóján is elhelyeztek egy kártyaleolvasó készüléket, amelyet pinpadnak álcáztak - írja a DailyMail.

Egy új, rendkívül aggasztó csalási forma terjed a bevásárlóközpontok robotkasszáinál. Az ATM-eknél évtizedek óta alkalmazott, jól bevált trükk új változata jelent meg. A kártyafosztók (skimmerek), amelyeket a csalók gyakran elrejtenek a készpénz- és kártyás automatákon, ellopják a hitel- és betéti kártyák adatait, például a kártyaszámokat és a PIN-kódokat. Ezekkel az információkkal hamis kártyákat készíthetnek, vagy a tulajdonos engedélye nélkül felhasználhatják az információkat online vásárlásokhoz.

Július 17-én érkezett panasz a Walmarttól a rendőrséghez, miután a személyzet felfedezett egy kártyafeltörőt az egyik pénztárgépen. A biztonsági felvételek átnézése után kiderült, hogy a bűnözők június 29-én helyezték el a lehúzógépet - mintegy 18 nappal korábban. A skimmer olyan eszköz, amelyet titokban helyeznek el bankautomatákban vagy kártyagépekben. Ezek összegyűjtik a kártyaszámokat és PIN-kódokat anélkül, hogy azt a felhasználók észrevennék.

Ezzel az információval csalók hamis vásárlásokat hajthatnak végre vagy hamisított kártyákat készíthetnek.

A cromwelli rendőrség képeket is közzétett a két gyanúsítottról, akiket még mindig keresnek. Dr. Vahid Behzadan, a New Haven-i Egyetem informatika adjunktusa szerint

az egyik legjobb módja az ilyen csalások elleni védekezésnek az érintésmentes kártyák vagy az Apple Pay használata

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá Dr. Vahid Behzadan, aki javasolja továbbá:

  • Próbáljuk meg észlelni az anomáliákat érintéssel.
  • Gyakran ellenőrizzük hitelkártyás fizetéseinket szokatlan tranzakciók után kutatva.
  • Állítsunk be értesítéseket okostelefonunkon minden tranzakcióról.

Ha ezekre figyelünk nagyobb eséllyel kerülhetjük el a csalásokat, de természetesen teljes biztonságban így sem lehetünk. Idén is felmérést készítünk, hogy ki mit gondol az önkiszolgáló robotkasszákról, ezt bárki kitöltheti teljesen anonim módon. 

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?