19 °C Budapest
A close-up of a man buttoning up a suit while shopping in a menswear store.

Már a leggazdagabbakat is megütötte a válság: nagyon köhög a luxusipar, legendás márkák a tönk szélén

2024. augusztus 1. 18:03

A Hugo Boss legfrissebb jelentése szerint második negyedéves működési nyeresége 42%-kal csökkent, ami jól mutatja a globális gazdasági és geopolitikai kihívások hatását a luxusiparra. Az infláció és a kínai ingatlanpiaci válság miatt csökkenő fogyasztói kiadások súlyosbítják a helyzetet, így a divatház kénytelen volt csökkenteni éves előrejelzéseit.

A Hugo Boss csütörtökön megerősítette, hogy második negyedéves működési nyeresége 42%-kal csökkent, két héttel azután, hogy a német divatház csökkentette éves előrejelzéseit és előzetes adatokat közölt, mivel a gazdasági és geopolitikai kihívások gyengítik a globális fogyasztói keresletet - írja a Reuters.

A luxusszektor gyengébb eladásokkal és árrés nyomással küzd, mivel az infláció sújtotta vásárlók visszafogják a kiadásokat a dizájner divatcikkekre. Kínában az ingatlanpiaci visszaesés és a munkahelyi bizonytalanság tovább súlyosbította a problémát.

A legtöbb piacon a fogyasztói hangulat gyengülése az iparág egészében gyors növekedési lassuláshoz vezetett, amit nem tudtunk teljesen elkerülni

- mondta Daniel Grieder vezérigazgató. A Hugo Boss közölte, hogy kamat- és adófizetés előtti nyeresége (EBIT) 70 millió euróra esett vissza a második negyedévben az egy évvel korábbi 121 millió euróról, ahogyan azt múlt hónapban jelentették. Negyedéves nettó nyeresége éves szinten 50%-kal, 39 millió euróra zuhant.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A luxusvállalatok eredményei ebben a negyedévben megmutatták, hogy az ágazat milyen nyomás alatt áll, mivel mind az LVMH, mind a rivális Kering elmaradt az előrejelzésektől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?