Many beautiful bottles of ketchup on a supermarket  shelf close-up

Betett a drágulás a hazai boltok slágertermékének: döntöttek a vásárlók, óriási bajban a gyártó

2024. július 31. 19:01

Csökkentette 2024-re vonatkozó értékesítési előrejelzését a Kraft Heinz. Az élelmiszer-óriás arra számít, a megemelkedett árszintek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a fogyasztói keresletre az év hátralévő részében. Az elmúlt két évben tapasztalt jelentős áremelkedések miatt csökkent az étvágy a kulcsfontosságú észak-amerikai és európai piacokon.

A Kraft Heinz szerdán bejelentette, hogy csökkenti az egész évre vonatkozó organikus értékesítési előrejelzését. Ez a lépés arra utal, hogy a megemelkedett árszintek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a fogyasztói keresletre az év hátralévő részében - írja a Reuters.

Az olyan nagy élelmiszeripari vállalatok, mint a Kraft Heinz, a Conagra és a General Mills jelenleg komoly kihívásokkal néznek szembe. Az elmúlt két évben tapasztalt jelentős áremelkedések miatt csökkent az étvágy a kulcsfontosságú észak-amerikai és európai piacokon. Különösen az alacsonyabb jövedelmű fogyasztók körében érzékelhető ez a visszaesés.

A negyedév során a Kraft Heinz teljes volumene 3,4 százalékponttal csökkent, miközben az árak 1,0 százalékponttal emelkedtek. Tavaly ugyanezen időszakban 7 százalékpontos volumencsökkenést regisztráltak, míg az árak akkor 11 százalékponttal nőttek.

A Heinz ketchupgyártó most arra számít, hogy a 2024-es pénzügyi évben az organikus nettó árbevétel stagnálni fog vagy akár 2%-kal is csökkenhet. Az organikus nettó árbevétel azt jelenti, hogy figyelembe veszik az inflációtól megtisztított bevételeket, így pontosabb képet kapunk arról, hogyan teljesít valójában egy vállalat. A Kraft Heinz esetében ez azt jelenti, hogy bár nominálisan nőhetnek az eladások (az infláció miatt), reálértéken nem várható növekedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ez komoly figyelmeztetés lehet más élelmiszeripari cégek számára is. Az áremelések hosszú távon nem fenntarthatóak anélkül, hogy ne okoznának keresletcsökkenést. A fogyasztók egy része már most is alternatív megoldásokat keres: olcsóbb márkákat választanak vagy egyszerűen kevesebbet vásárolnak.

A vállalatok többféleképpen reagálhatnak erre a helyzetre: az áremelések helyett inkább költségcsökkentési intézkedésekkel próbálhatják megőrizni profitabilitásukat, vagy új termékek bevezetése vagy meglévők fejlesztése révén próbálhatják meg újra felkelteni a fogyasztói érdeklődést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?