28 °C Budapest
Cardboard boxes package on conveyor belt

Érik az összeomlás a hazai futárszolgálatoknál: egyre több magyar futhat a csomagja után, óvatosan a rendeléssel

2024. július 29. 12:44

Az online vásárlások népszerűségének növekedése komoly kihívások elé állította a kézbesítő cégeket a nyári szabadságok alatt. Az Egyenlő.hu modern szakszervezet szerint egyre több vásárló kénytelen személyesen átvenni a megrendelt csomagokat a nyári szezonban. A probléma mögött a munkaerőhiány és a logisztikai rendszerek elégtelensége áll, amelyek sürgős megoldásokat igényelnek.

Az utóbbi időben az online vásárlások iránti kereslet robbanásszerű növekedése komoly kihívások elé állította a kézbesítő cégeket. Az Egyenlő.hu modern szakszervezet arra figyelmeztetett, hogy a nyári szezonban egyre gyakoribbá vált, hogy a házhoz rendelt csomagokat nem kapják meg időben a vásárlók, hanem maguknak kell értük menniük.

A fővárosban és több vidéki településen is elterjedt jelenséggé vált, hogy az ingyenes házhoz szállítást ígérő webáruházak nem tudják teljesíteni vállalásaikat. A futárcégek ugyanis gyakran kénytelenek csomagpontokon vagy automatákban elhelyezni a küldeményeket, amiről csak később értesítik a vásárlókat - írja az Economx.

A probléma hátterében az általános létszámhiány áll, amely különösen a szabadságolások időszakában okoz logisztikai fennakadásokat és mindennapos feszültségeket. Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu modern szakszervezet elnöke elmondta, az elmúlt napokban több ismert futárcég alkalmazottai fordultak segítségért a szakszervezethez. A sofőrök gyakran már munkakezdéskor szembesülnek azzal, hogy kevesebb ember áll rendelkezésre, emiatt fejenként 180-200 csomagot kell kiszállítaniuk naponta.

A létszámhiány miatt egyre gyakoribbá vált az is, hogy belső utasítás alapján bizonyos ingyenes csomagokat nem visznek ki lakcímre, hanem gyűjtőpontokon hagyják őket. Ez rengeteg kellemetlenséget okoz mind a futároknak, mind pedig a vásárlóknak. A sofőrök fix körzeteket látnak el, ahol már jól ismerik őket az ügyfelek. Nem ritka, hogy felháborodott telefonhívásokat kapnak olyan vevőktől, akik rajtuk keresik csomagjaikat vagy elégedetlenkednek amiatt, hogy házhoz szállítás helyett sms-t kapnak arról: nekik kell begyűjteniük küldeményüket. Szakértők szerint sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy enyhítsék a munkaerőhiányt és javítsák a logisztikai folyamatokat. Az egyik lehetséges megoldás lehetne például új munkavállalók toborzása és képzése, valamint rugalmasabb munkarend bevezetése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?