27 °C Budapest
salary of a woman. euro banknotes in hands on a green background. Income of women in European countries

Vigyázz, mivel fizetsz a hazai boltokban: ennek komoly díja van, még csak nem is titkolják

2024. július 24. 10:02

Minden nyáron felmerül, hogy mekkora lehúzás megy azokban magyar boltokban, ahol euróval is lehet fizetni - ugyanis itt jóval rosszabb feltételekkel váltanak, mint a piaci árfolyam. Azonban a dolog nem ennyire egyszerű, hiszen egyfelől a bolt nem bank vagy pénzváltó, másrészt pedig nem ezen akarnak keresni (amúgy is a forgalom elenyésző része bonyolódik euróban a kasszáknál), az eurós fizetés egy kényelmi szolgáltatás, aminek ára van. Megkérdeztük a hazai láncokat, ők milyen feltételekkel váltják az eurót, és milyen szabályok érvényesek az üzletekben ebben a tekintetben.

Minden évben előkerül a nyaralószezonban, hogy a hazai boltok kasszáinál, főleg a frekventáltabb turistahelyeken milyen árfolyamon váltják az eurót forintra. Sokan lehúzást kiáltanak, hiszen az épp aktuális árfolyámnál jóval rosszabb feltételek mellett fizethetünk eurós-készpénzben gyakorlatilag mindenhol, ahol ez a lehetőség adott. Viszont a dolog nem ennyire egyszerű.

Az ügy kapcsán azt kell megérteni, hogy a boltoknál történő valutaátváltás kényelmi szolgáltatásnak számít, aminek értelemszerűen ára van. A boltok az azonnali készpénzkezelés során kockázatot és adminisztrációs költségeket viselnek, például a valuták kezeléséhez szükséges személyzet és biztonsági intézkedések költségeit. Az ezekből adódó kiadások beépülnek az árfolyamba, ami magasabb költséget jelent a vásárlók számára. Ezen felül a boltok gyakran biztonsági tartalékot is építenek az árfolyamba, hogy fedezzék az esetleges piaci ingadozásokat, hiszen nem jellemző, hogy minden nap változtatják a kassszáknál az árfolyamot, így nem is tudják pontosan követni a devizapiaci változásokat.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egyáltalán lehet-e ilyet csinálni Magyarországon, hiszen ha egy boltban forintban vannak feltüntetve az árak, akkor azokat a kasszánál csak forintban lehetne kiegyenlíteni. Igen ám, de itt jön a képbe a már említett kényelmi szolgáltatás: az euróval fizetésnél gyakorlatilag a vevő a végén forintban egyenlíti ki a számlát, csak előtte a bolt megveszi az euróját forintért - az általa meghatározott feltételekkel. Ehhez amúgy külön engedély sem kell, ugyanis a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény szerint:

Nem minősül pénzváltási tevékenységnek a pénzforgalmi szolgáltatáshoz kapcsolódó pénznemek pénzforgalmi szolgáltató által történő átváltása, a külföldi pénznemre szóló, forgalomban lévő vagy forgalomban lévőre még átcserélhető pénzérmék és bankjegyek numizmatikai célú forgalmazása, valamint belkereskedelemben az áruval, vagy szolgáltatással kapcsolatos ügyletekre vonatkozó fizetések teljesítése.

Magyarul: ha valaki a boltban euróval fizet, és forintot adnak neki vissza, az teljesen szabályos eljárás.

A bolt nem bank, pénzváltó

A paicinál jóval rosszabb árfolyam másik oka egy név nélkül nyilatkozó érintett szerint az, hogy a boltok nem rendelkeznek olyan likviditással és devizakereskedelmi lehetőségekkel, mint a nagyobb pénzintézetek vagy a devizapiacon működő szereplők. A devizapiacon a nagy volumenű kereskedés és a verseny miatt szűkebbek az árfolyamrések, ami kedvezőbb árfolyamokat eredményez.

A bankok és pénzváltók nagy tételben kereskednek devizával, és az ilyen típusú ügyletek során a költségek alacsonyabbak, mert a piaci szereplők nagyobb tranzakciókban vesznek részt, ami lehetővé teszi számukra, hogy szűkebb árfolyamréssel dolgozzanak. Ezzel szemben a hazai boltoknál lényegesen kisebb a devizaforgalom (jellemzően kb. a vásárlások 0,5-1 százalékát rendezik euróval), így az árfolyamrések szélesebbek, hogy kompenzálják az alacsonyabb volumenből adódó költségeket és kockázatokat.

És itt jön megint képbe az, hogy a boltok az euró forintra váltását inkább kiegészítő szolgáltatásként nyújtják, nem pedig elsődleges bevételi forrásként.

Így váltanak a hazai boltok

Körbekérdeztük a hazai boltokat, hogy milyen árfolyamon váltják az eurót a kasszáknál, és ezt hogyan határozzák meg, illetve milyen szabályok vonatkoznak az eurós fizetésre.

Az Auchanban jelenleg 375 forintért váltják az eurót üzleteikben, csak bizonyos címleteket fogadnak el és forintban adják vissza a visszajárót.

A vásárlói igényeknek megfelelően csak néhány áruházunkban érhető el ez a fizetési mód, mint például Sopronban, Debrecenben, a két miskolci áruházunkban

- tették hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A SPAR kérdésünkre közölte, a mindenkori üzleti döntés alapján határozzák meg az árfolyamot, ami jelenleg 360 forint.

Elfogadunk minden címletet 100 euróig, és mindig forintban adunk vissza. A vásárlások értékének kb. 0,2%-a történik euróban

- közölte a vállalat.

A Tesco az árfolyamot heti szinten frissíti, jelenleg 375-ön váltják az eurót. Mint kifejtették az euróval történő fizetés jellemzően a határmenti áruházaikban, illetve a szezonális területeken (pl. nyáron a Balaton mentén található áruházak) népszerű.

Az euróval történő fizetés abban az esetben lehetséges áruházainkban, ha a vásárlás értéke meghaladja az euróban fizetett összeg felét, s az alábbiak szerint működik: kizárólag 5, 10, 20, 50, 100 EUR címletű papírpénzt áll módunkban elfogadni, 200-as és 500-as bankjegyeket nem fogadunk el. Maximum a vásárlás értékének kétszereséből tudunk visszaadni. A fizetendő összeg forintban jelenik meg, az euró összeget a blokkon külön sorban tüntetjük fel

- részletezte a Tesco.

A PENNY megkeresésünkre közölte: üzleteikben minimális az euróban történő fizetés, aminek egyébként nincs plusz feltétele, kasszás kollégák pedig minden esetben forintban adják oda a visszajárót. Az euróárfolyam hetente változik, jelenleg 390 forint.

A Lidl a Pénzcentrum megkeresésére pedig annyit közölt, hogy "a Lidl Magyarország üzleteiben kizárólag forintban lehet fizetni"; ezt amúgy a diszkontlánc hivatalos weboldalán elérhető "GYIK-felületen" is nyomatékosítják a vásárlóknak.

Az ALDI a Pénzcentrum megkeresésére elmondta, "az ALDI Magyarország üzleteiben a kasszáknál történő fizetés esetén a vásárolt tételek ellenértékének kiegyenlítése csak és kizárólag Magyarország hivatalos fizetőeszközével, forinttal lehetséges."

Mivel az áruházlánc nem fogad el más valutát, ebből fakadóan valutaváltási tevékenységet sem folytat, és ennek megfelelően váltási árfolyammal sem rendelkezik. Az ALDI üzleteiben jelenleg nincs lehetőség a kasszákon történő készpénzfelvételre

- tette hozzá az ALDI Magyarország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?