Close-up View at the Fresh and Delicious Strawberries in the Baskets and the Yellow Pears at the Farmers Market. The Garden Strawberry is a Widely Grown Hybrid Species of the Genus Fragaria.

Ebben is nagyhatalom lehetne Magyarország: újra termeszthetnénk a méregdrága slágergyümölcsöket

MTI
2024. július 10. 17:12

Az utóbbi évtizedekben a bogyós gyümölcsök termesztése visszaesett Magyarországon, noha a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről továbbra is jelentős az igény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) legújabb elemzése szerint az éghajlatváltozás ellenére is van lehetőség az ágazat újjáélesztésére.

Az elmúlt évtizedekben a hazai bogyós gyümölcsök termesztése háttérbe szorult, noha a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről továbbra is lenne igény rájuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerdán ismertetett körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére is van lehetőség az ágazat fejlesztésére.

A jelentés szerint a klímaváltozás és a magas kézimunkaerő-igény miatt egyre kisebb területeken foglalkoznak bogyós gyümölcsökkel Magyarországon. Az új klimatikus viszonyok miatt új megközelítések szükségesek a nemesítésben, a fajták kiválasztásában, a növényvédelemben és az egész termesztéstechnológiában. A tapasztalatok sokat segítenek, de az adatok, az új szemléletmód és a modern megoldások, mint a drónos permetezés vagy az adatalapú területválasztás, szintén fontos szerepet kapnak.

Idén a meleg tél és az enyhe tavasz miatt a legtöbb gyümölcsfajta szezonja körülbelül 10-14 nappal a szokásos előtt indult, így a málna, a szeder, a ribiszke és a köszméte is korábban kezdtek érni.

A NAK és a FruitVeB szerint idén közepesen jó év várható bogyós gyümölcsökből. A málna termesztése már csak elszórtan történik az országban, nagyobb ültetvények ritkák: Nógrád vármegyében 16 hektáron, Heves vármegyében 10 hektáron, Zala és Vas vármegyékben pedig 7-8 hektáron folyik. A visszaszorulás oka az éghajlatváltozás mellett a kézi betakarítás miatti nagy munkaerő-igény és a magas munkaerőköltségek.

A ribiszke-termesztés jobb helyzetben van, mivel a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Körülbelül 1000 hektáron termesztik, hektáronkénti 6 tonnás termésátlaggal. A szeder termesztése országosan 30-40 hektáron zajlik, hektáronkénti termésátlagok 10-20 tonna között változnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A köszméte termesztése tíz évvel ezelőtt még 100-150 hektáron folyt, mostanra alig éri el a 10 hektárt. Az elmúlt öt évben azonban, a tavaly előtti rendkívüli aszályos időszakot leszámítva, a hektáronkénti termésmennyiségek elérték a 25-30 tonnát, ami a technológiai színvonal jelentős emelkedését mutatja.

Hagyományosan Nógrád vármegye a bogyós gyümölcsök igazi otthona, de Győr-Moson-Sopron vármegye több része is kiváló adottságokkal rendelkezik a termesztésükhöz – derül ki a szakmai szervezetek elemzéséből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?