chocolate truffles sprinkled with cocoa powder close-up on the table. horizontal

Brutális áremelkedés jön a boltokban: hiány lehet hamarosan a magyarok kedvenc édességeiből

2024. július 4. 12:25

A tavalyi év végén elképesztően felment a boltokban a csokoládé ára, mivel a kínálat nem tudta megfelelően kielégíteni a keresletet. A szakértők a világpiaci drágulás tovább folytatüdhat, ami a boltokban is további dráguláshoz vezethet, sőt, akár hiányt is okozhat.

Sánta Sándor, a szövetség elnöke szerint tavaly ősztől indult el ez a horror, amikor a kakaó ára felment egészen 10 ezer dollárig, miközben azelőtt kiegyensúlyozottság volt jellemző, és kb. 2-3000 dolláros áron volt elérhető, hiszen nem volt kiugró sem a kereslet, sem a kínálat. Idén ugrott meg jelentős mértékben ez az érték. Akárhogy nézzük, jelenleg négyszerese az ára a kakaóbabnak, mint az elmúlt évtizedekben – fogalmazott a Magyar Édességgyártók Szövetség elnöke.

Bukta Gábor, a Concorde elemzési üzletágszakértője arról beszélt, mi okozhatta, hogy akár 10 ezer dollár feletti árakat is láthattunk a kakaó piacon. Szerinte ez annyira nem meglepő, hiszen más piacokon már láthattunk korábban ilyen tendenciákat. Ez azonban egy abnormalitás és általában egy bizonyos, fundamentális problémának a következménye. Ha visszagondolunk az elmúlt 5-10 évre, nem találkoztunk olyan ingadozással, mint amilyet most láthatunk.

A váratlan változás általában egy keresleti vagy kínálati sokkot jelent. Ilyen volt pl. a Covid alatt a negatív olajár (keresleti sokk), vagy az orosz-ukrán háború alatt a búza, gáz, zsinórár megugrása (kínálati sokk).

A szakértő arról is beszélt, hogy jelenleg Afrikából jön a legtöbb kakaó, ám új szereplők kezdenek megjelenni a piacon, úgy, mint Ecuador és Indonézia. Ők a kínálat kiegyensúlyozásával javíthatnak az árakon. Az áremelkedés legfontosabb oka a kakaónál, hogy mindhárom nagy piaci szereplő elkezdett felkészülni a kínálat csökkenésére, és ez feljebb hajtotta az árakat. A kakaó termelés/kínálat nem tudja tartani a tempót a várt kereslettel, ezért a kereskedő képtelen felhajtani azt a mennyiséget, amire igény van.

A globális kakaótermelés és felhasználás a Nemzetközi Kakaó Szövetség oldalán negyedévente követhető, legutóbbi elemzésükből az derül ki, hogy még az eddigieknél is nagyobb hiánnyal kalkulálnak. Ezért további kockázatokat jelenthet a jövőben, ha a kínálat nem tud helyrejönni.

Amikor olyan hírek jönnek, hogy a jövőben a kínálat növekedhet, a piac elkezdi arra kondícionálni magát, hogy az elmúlt évek hiánya valamelyest kiegyensúlyozódik, ezután vissza tud állni normálisabb árfolyamra a kakaó. Erre azonban a közeljövőben nem sok esély van a szakértő szerint. Ráadásul nagyon sok más tényező is meghatározza a kakaó árát, mint például a cukor és tej ára, a munkaerőköltség, az energiaárak, vagy a csomagolóanyag ára. Bukta számításai szerint a világpiaci ár duplázódása nagyjából 10%-kal befolyásolhatja a bolti kakaó árát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Takács István, a Szerencsi Bonbon ügyvezetője szerint a korábban elmondottakkal szemben, a tiszta csokoládé termékek esetében inkább másfélszeres árnövekedésre kell számítani, nem tíz százalékra. Ugyanakkor azt is elmondta, a mártott csokoládék és drazsék esetében a 10% nagyjából reális.

Ám a csokoládé annyira népszerű termék, hogy az embereknek szinte nem is fog számítani az áremelkedés, ennek ellenére is vásárolni fogják majd a termékeket, csak sokkal magasabb áron - vélekedett a piaci szakember. A világpiaci ár növekedésével kapcsolatban azt mondta, hamarosan az is előfordulhat, hogy a gyártók alacsonyabb csokoládétartalmú termékeket kezdenek el forgalmazni. Szerinte a jövőre bekövetkező drasztikus áremelkedés mindenképpen elkerülhetetlen. 

Az ár növekedése leginkább a kisvállalkozásokat érintheti, hiszen ilyen áron idővel nem lesznek képesek előállítani a termékeiket és a megszűnés szélére fognak kerülni. Ebből a szempontból még az árnövekedés is a nagy gyártók malmára hajthatja a vizet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem