A close up of a woman eating a vegan meal in a local cafe with friends.

Kiszivárgott a Lidl mesterterve: élesítették a csodafegyvert, 5 éven belül minden megváltozik

2024. május 31. 06:31

A holland Lidl és a Wageningeni Egyetem közös kutatása kimutatta, hogy az alternatív húsok feltűnőbb kihelyezése jelentősen növeli ezek eladását - közölte a Vegconomist.  

A Lidl Hollandia, a Wageningeni Egyetem és a World Resources Institute (WRI) közös kutatása kimutatta, hogyha közvetlenül a hagyományos húsok mellett kínáljak az alternatív, helyettesítő termékeket, az jelentősen növelheti utóbbiak eladásai volumenét.

A hat hónapos vizsgálat 70 boltban zajlott, mely során a húsalternatívák értékesítése 7%-kal emelkedett. Bár az idő előrehaladtával ez a növekedés mérséklődött, mégis jelentős maradt. A hagyományos húsok eladása enyhe csökkenést mutatott, ami marginális a teljes volumenhez képest.

A felmérést készítők meglátásai szerint a helyettesítő termékek értékesítési volumenének növekedése többek között amiatt van, mert így jobban felhívja a vásárlók figyelmét az egyre szélesebb körben elérhető alternatívákra, mintha egy külön, a vásárlók által kevésbé ismert és keresett helyen lettek volna prezentálva.

Ugyanakkor a Pénzcentrumnak niylatkozó kiskereskedelmi szakemberek szerint ez már egy régóta ismert és alkalmazott marketing-stratégia: egy jól prosperáló termékcsalád közelében jellemzően jobban fogynak az amúgy alulreprezentált trermékek. Illetve szerintük az is közre játszik, hogy így sokan véletlenül emelik le a polcról ezeket a termékeket.

A vásárlók többsége pozitívan nyilatkozott a holland stratégia kapcsán, amikor közvetlenül az üzletben, illetve a kuttás során online kérdőíveken keresztül megkérdezték őket. Ez azért is fontos, mert a Lidl célja, hogy 2030-ra fehérjeeladásaiknak 60%-át növényi alapú termékek tegyék ki. Chantal Goenee, a Lidl Hollandia fenntarthatósági és egészségügyi tanácsadója szerint a kutatás rámutatott arra, hogy

a húspótló termékek láthatóságának növelése kulcsfontosságú lehet a vásárlói döntések befolyásolásában.

A kutatási eredményekre reagálva a Lidl Hollandia javítani fogja húsalternatívák láthatóságát, ízét és egészségességét az év végéig. 2023 elején a Lidl közzétette fenntarthatóbb üzleti stratégiáját, amelynek keretében csökkenti állati eredetű termékeinek számát és növeli a növényi alapú fehérjék kínálatát. Az árak csökkentése révén törekednek arra, hogy ezeket a termékeket versenyképesebb áron kínálják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Egyre kapósabbak a növényi alapú élelmiszerek a Tescóban is

Új szakaszba lépett a növényi alapú élelmiszerek forgalmazása: jelentősen nőtt a húsmentes termékek iránt érdeklődők száma. A vásárlási szokások egyértelmű változását a fogyasztók tudatosabb étkezési szokásai, valamint az otthoni főzés felé való elmozdulás magyarázza - közölte korábban a Tesco, amelyről ebben a cikkünkben írtunk.

A brit Tesco jelentése szerint az elmúlt hónapokban jelentős élénkülést figyeltek meg a különféle húsmentes termékek keresletében. Kiemelkedően magas, 100%-os növekedést mutatnak a halalternatívák, míg a tofu és tempeh, valamint a növényi alapú steakek és csirkemell jellegű termékek értékesítése is körülbelül 20%-kal bővült. A húsmentes hamburgerek iránti kereslet is 10%-kal emelkedett az elmúlt időszakban.

Sajátmárkás termékek: Te mit gondolsz róluk?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17