Tűz ütött ki a kaposvári Kometa húsüzem kiszolgáló helyiségében hétfő hajnalban.

Készül a kegyetlen húsdrágulás a hazai boltokban, henteseknél: nagy a baj, ez mindenkinek fájni fog
Muszáj a húsok árat emelni, mert komoly bajban vannak a feldolgozók az önköltségi árak emelkedése miatt - mondta a Pénzcentrumnak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. A szakember arról beszélt, az élőállat ára az elmúlt másfél évben a duplájára is nőtt egy időszakban, azóta megy lejjebb, viszont a feldolgozás még mindig kritikus veszteségeket kell, hogy leírjon. Az Agrárszektor főszerkesztője pedig úgy látja, biztosan lesz drágulás a henteseknél, de sokkal kisebb, mint egyébként lehetne, mivel a háztartások fogyasztása még mindig nem talált magára.
2024 februárjában a legtöbb uniós ország 2023 februárjához képest a húsárak emelkedéséről számolt be. Az Eurostat szerint a legnagyobb növekedést Bulgáriában (+8,2%) regisztrálták, majd Románia (+7,7%) és Horvátország (+7,1%) következett. Ugyanakkor három országban csökkentek a húsárak: Csehország (-5,1%), Finnország (-2,2%) és Dánia (-0,6%).
Magyarország az összesítésben nincs az éllovasok között, a statisztikák szerint nálunk februárban 0,8 százalékkal kerültek többe a húsok, mint egy évvel korábban.
Összességében 2024 februárjában a hús ára az EU-ban 3,3%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A sertéshús ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 5,7%-kal, megelőzve a bárány- és kecskehúst (+4,5%), valamint a marha- és borjúhúst (+3%). A baromfihúsnál ezzel szemben 1,6%-os csökkenést regisztráltak 2023 februárjához képest.
Az elmúlt 3 évben a húsok éves inflációs rátája 2022 áprilisa és 2023 márciusa között volt a legmagasabb, az éves drágulás 10% feletti értéket mutatott. A legmagasabb áremelkedést 2023 februárjában regisztrálták, amikor az árak 17,3%-kal volt magasabbab, mint 2022 februárjában. A marha-, borjú-, bárány- és kecskehús éves áremelkedése az elmúlt 3 évben 15% alatt volt. A baromfi (+24,4% 2022 novemberében) és a sertéshús (+18,8% 2023 februárjában) ára viszont nagyobb ingadozást mutatott.
Magyarországon a KSH adatai szerint az élelmiszerek ára összességében 2023. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,2%-kal, a sertéshús viszont még ennél is nagyobb mértékben drágult, 9,4%-kal került többe februárban, mint egy évvel korábban. Ugyanakor januárról februárra a sertés ára 1,2 százalékkal csökkent a boltokban a lefrissebb jelentés szerint.
Az viszont kérdés, mire számíthatunk a következő hónapokban. Szakértőket kérdeztünk arról, milyen folyamatokat látnak a piacon, és mire számíthatunk a boltokban.
Még nincs vége az emelkedésnek
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a Pénzcentrumnak azt mondta: biztosan lesz további áremelés, de sokkal kisebb, mint egyébként lehetne.
Mindenképpen drágulásra kell számítani, ám ez várhatóan nem lesz olyan nagymértékű, ami az iparág helyzetéből adódna. A húsfeldolgozók költségnövekedései magasabb áremelést indokolnának, ám mindaddig, amíg a lakossági fogyasztás nem talál magára, erre nincs lehetőség a kereskedelemmel folytatott tárgyalások során - emiatt csak kisebb mértékű áremelés várható
- mondta kérdésünkre Braunmüller Lajos. Hozzátette azt is, hogy a legjobban most a baromfihús áll, de a feldolgozóiparban komoly gondok tapasztalhatók.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A három terület közül a baromfihús termékpálya van a legjobb helyzetben, azon belül is a broilercsirke. Ezt a termékpályát is jelentősen negatívan érinti a beáramló ukrán import, amely az eltérő termelési feltételek miatt olcsóbb, így komoly piaczavaró hatást fejt ki. A sertés és marha termékpályán az állattartók meglepően jó évet zártak tavaly, ám a feldolgozók több tényező miatt már rossz helyzetben vannak
- mondta erről.
Nagy bajban az ipar
Sokkal borúsabban látja a húsipar jelenlegi helyzetét Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Mint lapunk megkerssésére fogalmazott: egyszerűen muszáj árat emelni, mert komoly bajban vannak a feldolgozók az önköltségi árak emelkedése miatt.
A húsiparnak minden egyes nappal vagy héttel, amikor a külső körülményeket, az önköltséget nem sikerül beépíteni az árakba, a saját veszteségei nőnek: úgy is mondhatnám, hogy muszáj lenne árat emelni, hogy megállíthassuk az ágazat folyamatos veszteségeit. A piaci logika alapján valóban lehet áremelésre számítani, elég csak azt említeni, hogy a magyar piacot jelentősen befolyásoló német jegyzésen az élő sertés kilójának ára nemrég 2 euróról 2,20 euróra ment fel
- mondta lapunk kérdésére Éder Tamás. Azt is hozzátette, hogy lehetőség sem nagyon volt, hogy a fogyasztókra áthárítsák az önköltséget, ami pedig folyamatosan újabb problémákat okoz.
2022 decemberétől a húskészítmények ára egy éven át stagnált, ami azt jelenti, hogy a feldolgozóipar nem tudta áthárítani a fogyasztókra azt az áremelkedést, ami az önköltségekben bizony megjelent. Ezért is mondom, hogy muszáj lenne árat emelni nem csak a piaci logika miatt, hanem azért is, mert komoly gondok fenyegetik a feldolgozóipart, annak ellenére is, hogy a dezinflációs folyamatok több hónapja észlelhetők az országban - az élőállat ára az elmúlt másfél évben a duplájára is nőtt egy időszakban, azóta megy lejjebb, viszont a feldolgozás még mindig kritikus veszteségeket kell, hogy leírjon
- mondta Éder Tamás.

Mégse ment ki a divatból a borravaló? Úgy jattolnak a magyarok a futároknak, mintha nem lenne holnap
A legtöbben már megelőlegezve, a kiszállítás előtt adnak és a rendelésszámokhoz arányosan Budapesten kapják a legtöbb borravalót a futárok.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.


