Az év eleji gyors emelkedés után tavasszal ismét csökkent az infláció.

Ide vezetett az élelmiszerek drágulása: kétszer meg kell gondolni, mit tesz a kosárba az ember
Idén - a tavalyi magas árakhoz képest is – hónapról-hónapra gyorsuló ütemben drágultak az élelmiszerek.A takarményárak, üzemanyag, műtrágya drágulása és a gyenge forint is a termelőket sújtja - ezt érzik most a vásárlók. Viszont ahogy most állnak a dolgok, a drágulás nem fog megállni: sőt, az áremelkedés üteme még gyorsabb lehet év végéig.
Átlagos idén a búza minősége, de kisebb a betakarított mennyiség, mintegy 4 5 millió tonna - mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. Az átlagosan 8 millió tonnás kukoricatermés pedig idén várhatóan csak 6,5 millió tonna lesz. A gabonaárakat nagymértékben a magas kőolaj és földgázárak húzzák fölfelé. Drágult az üzemanyag, a szállítás, a műtrágya, ha egyáltalán van. A hazai termelőket azonban a gyenge forint is sújtja – tette hozzá Vancsura József.
A lapnak nyilatkozó sütőipari szakember szerint az energiaárak, a minimál és a garantált bérminimum 2022-ben esedékes emelése tovább nehezíti az ágazat helyzetét. A közepes méretű vállalkozásokat megtizedelheti a nem teljesen egyenlő feltételekkel folytatott verseny a nagy, bolthálózattal rendelkező multikkal szemben.
Magasabbak lettek a baromfihús és az ebből készült készítmények árai is. Tavaly a Covid-19 járvány, illetve a madárinfluenza is nehezítette az ágazat szereplőinek életét. Muzsek András, a Magyar Pulykaszövetség új elnöke a szövetség éves konferenciáján elmondta, hogy csökkent a jövedelmezőség, és az ágazat, amely már egy évtizede amúgy is stagnál, válságos helyzetbe került.
Nem drágul a sertéshús, egyelőre
Az elmúlt fél évben drasztikusan csökkent az élő sertés felvásárlási ára az unióban és így hazánkban is - említette a lapnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Míg korábban az élő sertés kilója 550 forintot is kóstált, ma jó, ha 350-et kap érte a gazda. Eközben emelkedtek a termelési költségek, a bérek, és nemcsak a takarmány, de az energia is többe kerül – magyarázta Éder Tamás. Bár egyelőre nem drágul a sertéshús, nem tudni, meddig mehet ez még így.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Brutális hiba, ha egy munkáltató csak a fizetéssel akarja megtartani a dolgozóit: ez ma már kevés
Berta Pétert, a WHC Csoport ügyvezetőjét kérdeztük.
-
Közel 170 háztartási és higiéniai termék lesz olcsóbb ezekben az üzletekben
A PENNY Magyarország által bevezetett árcsökkentés a diszkontlánc vegyi áru választékának csaknem felét érinti.
-
A kozmetikai márkák sikere már nem csak a boltok polcain dől el (+Videó)
A Rossmann Beauty Expo-ra idén több mint 5500-an látogattak el.


