A hazai cseresznye ágazat történelmi mélypontot él át, miután az áprilisi és májusi fagyok miatt a szokásos termésmennyiség mindössze 20-30 százaléka várható az idei évben.
Kiderült, miért tud jóval olcsóbb lenni a külföldi eper a magyarnál, és miért éri meg a piacosoknak átcsomagolni a görög árut, hogy azt magyarként adják el. Egyáltalán nem mindegy, hogy görög, vagy magyar epret, azaz szamócát vásárolunk.
A Pénzcentrum is foglalkozott vele, hogy a héten kiderült, a piacokon magyarként árulják a külföldről importált szamócát. Állítólag már évek óta bevett gyakorlat ez a piacosoknál. A dolog elég jövedelmező, hiszen az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint a magyar szamóca fogyasztói ára a 18. héten 3980 forint volt kilónként, mialatt a görög, spanyol gyümölcs jóval olcsóbb.
Az árak ugyanakkor eléggé eltérhetnek, piaconként változnak, a Fehérvári úton például a héten 1980 volt egy kiló magyar földieper, a Vámház körúton 1680. Előbbiben a Görögországból behozott gyümölcsből 980 volt egy kiló, míg a Vámház körúton 998 forint - derült ki az Index összeállításából. Tehát akár duplaannyiért is kínálhatják a magyar terméket, és az eper ára elég sokat tud változni, akár hetente is.
Mi a különbség?
De van egyáltalán különbség a magyar és a görög szamóca között? És miért drágább a magyar? Erről kérdezte a portál Simon Gergelyt, a Szent István Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszékének tanszékvezetőjét. Itt érdemes megjegyezni, hogy a boltban kapható gyümölcs, amit a köznyelv epernek nevez, valójában a szamóca. Epernek hivatalosan az eperfa gyümölcsét nevezik, ezért is hívják a szamócát olykor földiepernek.
- mondta a szakértő.
KATT! 9 egzotikus gyümölcs, ami itthon is megterem: olcsóbb ültetni, mint piacon venni
A 80-as években még a Gorella volt a meghatározó fajta hazánkban, ezt váltotta az ízben már kissé silányabb El Santa a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején, míg végül 2010-re a Clery terjedt el. A szamócának azonban sajátos igényei vannak, ezért a déli országokban más fajtákkal kísérleteznek.
Termesztése bonyolult, mert a szamócának ahhoz, hogy virágot hozzon, szüksége van mélynyugalmi fázisra, amikor stabilan 7 fok alatt van a hőmérséklet. Egyes fajták 500, míg mások akár 1500 óra mélynyugalmi fázist igényelnek, ezért eltérő fajtákra van szükség a mediterrán országokban és nálunk.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Simon Gergely arról beszélt, nagy a verseny, hogy a hagyományosan csak a négy-öt hetes tavaszi és az őszi utószezonban termő szamócában ki az, aki: elsőként tud piacra lépni, hosszabb perióduson át tud termelni (tehát például nyáron is), és hogy ki tudja a legnagyobb hozamot elérni.
Fóliasátrakban termesztik
A termesztési technológiákban a legközismertebb a fóliázás, nálunk is az első termés fóliában terem. Olaszországban és Spanyolországban hatalmas alapterületű fóliákban termelik a szamócát - vázolta a szakértő. A görögök lecserélték az egész mezőgazdaságukat, hogy a piaci igényeket ki tudják elégíteni, most már nemcsak szamócában, hanem barackban is az olaszok és a spanyolok előtt járnak, korábban be tudnak jutni a piacra. Kulcskérdés a napsütéses órák száma is, amiben a déli országok verhetetlenek, a görögök pedig különösen kihasználják az ország fekvését. Nemcsak elsők tudnak lenni, de az olcsó napenergiának hála magasabb hozamokat tudnak elérni. Viszonyításképp, amíg nálunk egy hektáron átlagosan 18 tonna őszibarack terem, a görögöknél 30 tonna, és ez az árakon is meglátszik.
Az import sem a legjobb
Sokszor a minőség rovására is mehet, ha a piacosok külföldi árut hoznak be. Ahhoz, hogy a szamóca kibírja a szállítást, alacsonyabb érettségi állapotban szedik le. Viszont nem minden gyümölcs, a szamóca sem, utóérő. Míg az almában még a leszedés után is folytatódik a keményítő cukorrá alakulása, a szamócánál a szedés után már nincs pozitív változás, esetleg kicsit beszíneződik, puhább lesz.
A vásárlók viszont szemre vásárolnak, ezért is népszerűk délen például a korán színeződő fajták. Egy új fajta bevezetése a piacra komoly marketinget igényel, ugyanis az emberek ragaszkodnak a megszokott színhez és alakhoz. Különösen a magyar vásárlók bizalmatlanok az új fajtákkal, pedig nem érdemes a szemünkre hagyatkozni: ha nincs lehetőség megkóstolni a terméket, érdemes inkább illat alapján dönteni, mintsem forma vagy szín után vásárolni - mondta a tanszékvezető.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Meghívó (x)
XXVII. közgyűlését tartja az MGYOSZ
-
Műtárgyak, mint befektetés: trend vagy lehetőség? (x)
Rolex és Vaszary uralják ma az értékkövető piacot
Portfolio Gen Z Fest 2025


