Az alkoholmentes szegmens, ami az alkoholmentes lagereket és radlereket is tartalmazza, az elmúlt 10 évben jelentős növekedést mutatott.
Sorra nyílnak Budapesten a kézműves pékségek, és az áruházak polcain is kaphatók már jó minőségű kenyerek, péksütemények. A tejes kifli és a vizes zsemle ugyanakkor nem megy ki a divatból, pedig ezeknek a minősége legtöbbször rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Ennek rengeteg oka lehet, mutatjuk, mit gondol a különböző áruházak polcain lévő kiflikről és zsemlékről Vajda József pék, a főváros egyik legfelkapottabb pékségének tulajdonosa.
Az elmúlt évek fővárosi gasztroforradalmából nem maradtak ki a pékáruk sem. Egyre több olyan pékség nyílik a városban, ahol kifejezetten jó kenyereket és péksüteményeket kaphatunk. Ezzel párhuzamosan a nagyobb áruházak polcain is megjelentek a minőségi pékáruk, de a helyükön maradtak a régi világot idéző, egyszerre nyers és száraz péksütemények is. Sokszor az utóbbiak közé tartoznak a boltok polcain pihenő vizes zsemlék és tejes kiflik is, amelyek leteszteléséhez segítségül hívtuk Vajda Józsefet, a Pékműhely tulajdonosát. Tőle azt kértük, hogy a pékáruk tapintása, íze és formája alapján osztályozza őket egytől tízig.

A tesztet kedd délelőtt végeztük el, a pékárukat egységesen hétfő délután 4 és 8 között szereztük be. A tesztbe a Coop, a CBA, az Aldi, a Lidl, a Spar, a Tesco és a Penny Market vizes zsömléit és tejes kiflijeit vontuk be. A vásárlás és a teszt között a termékeket lezárt nejlonzacskókban, fénytől védett helyen tároltuk. Az egyes pékárukról való véleményalkotás időpontjában tesztelőnk természetesen nem tudta, hogy melyik áruház termékét teszteli. Kérésére bevettünk két olyan pékárut is a tesztbe, amelyeket nem áruházakban, hanem olyan pékségekben vettünk, amelyeknek nagyon jó híre van a városban (a pozsonyi úti Három Tarka Macskára és a belvárosi Jacques Lisztre esett a választásunk).
Nézzük videón, hogy mire jutottunk:
A teszt legfőbb eredménye, hogy kiderült, 16-20 forintból nem lehet tisztességes kiflit vagy zsemlét gyártani. Vajda József elárulta, hogy az ő általa sütött kiflinek még az áfa nélküli alapanyagköltsége is meghaladja a 16 forintot, amennyit több, a tesztünkbe bevont pékáruért is fizettünk. Erre pedig még rájönnek az adók, az üzem és az üzlet fenntartási költségei, a munkaerő és természetesen a profit is. Nem meglepő tehát, hogy ha finom kiflit szeretnénk az asztalra (vagy az uzsonnás zacskóba), akkor sokkal mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.
Az egész ugyanakkor nemcsak ízlés kérdése. A fermentációt, tehát erjedést megspóroló pékáruk fogyasztásával ugyanis jelentős egészségügyi kockázatnak tehetjük ki magunkat a New Scientist tudományos szaklap cikke szerint. Ekkor ugyanis rengeteg fruktánt viszünk be, ami a cöliákiához hasonlító tüneteket okoz. Ez egy olyan autoimmun betegség, amelynek esetében a szervezet rosszul reagál a glutén bevitelére. Ezzel szemben, ha például kovászos kenyeret eszünk, akkor a kenyérsütésnél alkalmazott fermentációs folyamat kiiktatja a búzában lévő fruktánokat.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teszthez visszatérve. Ebben az esetben bebizonyosodott, hogy a felkapott helyeken elköltött forintjainkért sokkal jobb minőségű ételekhez jutunk hozzá, mint az áruházakban. Ahogy már említettük, a kontrollkiflik a Három Tarka Macska pékségből és a Jacques Lisztből származtak. Ezekben a pékségekben jóval drágább volt a kifli, mint az általunk tesztelt áruházakban, de a minőségük is sokkal jobb volt. Másnapra nem estek szét, sokkal kevésbé száradtak ki, finomabbak voltak, jobban át voltak sülve és a kinézetük is sokkal jobb volt.
Nézzük tehát a teszt eredményét, a pontozott pékárukra kapott átlagok alapján sorba téve a különböző boltokat és pékségeket:
Végül pedig az árakat is mutatjuk, ugyanabban a sorrendben:
Birítókép: Todoroff Lázár
Nagyon fájni fog, ha egyszer ki kell józanodni az árrésstopból: érik a katasztrófa a hazai boltokban
Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer ügyvezetője szerint az árrésstop miatt elmaradtak az indokolt áremelések, miközben a költségek érdemben nőttek.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








