17 °C Budapest

TOP 10: ezek a magyar éttermek legnagyobb átverései

2015. február 18. 11:03

Holnap jön a Torkos Csütörtök: az 50 százalékos kedvezmény tíz éve mozgatja meg a magyarokat. Sok étterem persze ilyenkor sem spórol a trükkökkel: mutatjuk a klasszikusokat és a legújabbakat is. 

Csütörtökön lesz a 10. Torkos Csütörtök, az a nap, amikor országszerte féláron ebédelhetünk, vacsorázhatunk a résztvevő éttermekben. Mint azzal már foglalkoztunk, több első osztályú hely is várja az akciós árakat kereső vendégeket, de a Torkos Csütörtök elmúlt tíz évében sokan találkoztak átverésekkel, lehúzásokkal is. Nem annyit kaptak, nem azt kapták, kifejezetten erre a napra készített étlappal várták őket, sokan voltak, úszott a konyha... hosszasan sorolhatnánk a negatív kommenteket.

Így húzhatnak le az éttermek ma, Torkos Csütörtökön - KATTINTS!

Ennek apropóján a Pénzcentrum összeszedett tíz olyan "klasszikus" átverést, trükköt, stiklit, ami még mindig, a látványos fejlődés ellenére is jellemzi a magyar éttermeket.

1. Hihetetlenül hosszú étlap
Persze, sokak számára fontos, hogy tudjanak választani, de biztos, hogy egy száz tételes étlapból mindent magas minőségben tud elkészíteni a szakács?

2. Mangalica helyett...
A mangalica az elmúlt évek sikersztorija az élelmiszer-alapanyagoknál: éttermi források szerint sok helyen hétköznapi sertésből készítik - és jóval drágábban adják el.

3. Alapanyag konzervből

Mondták, hogy akkor most nekiállunk töltött káposztát készíteni, háziasan. Elővettük a hipermarketes konzervet, kiborítottuk a tányérra, megbolondítottuk vízzel hígított tejföllel, és eladtuk ezernyolcszáz forintért.

4. Nem annyira frissen sültek

Frissensültek? Ne bolondozzunk már, annyi frissesség volt azokban, mint egy száradt rigóban. Még valamikor időszámításunk előtt készültek, hetekig kallódtak a fagyasztóban, mire a vendég tányérjára kerültek. A rántott ételeket kicsit visszadobtuk a fritőzbe, hadd süljenek meg újra, attól frissebbnek tűnnek.

5. Halászlé pangasiusból
A magyaros konyha sarkalatos pontja a halászlé: alig néhány helyen tudnak értékelhetőt készíteni, sok vendéglő a fagyasztottat olvasztja fel, konzervből, sűrítményből készíti, halászlékockával bőven megfűszerezve. Állítólag vannak helyek, ahol a harcsahalászlé a jóval olcsóbb, tömegtermeléssel előállított pangasiusból készül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el,  havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. "Olajozás"
Egyes éttermekben, büfékben rutinművelet: az agyonhasznált, habzó olajat leszűrik, majd visszaöntik, és addig forrósítják újra, ameddig maradt benne egy kis "élet".

7. A legnagyobb kasza: az ásványvíz
Ásványvizes üvegekbe töltött szóda/csapvíz: érdemes gyanakodni, ha a pincér menet közben, vagy még a bárpulton nyitja ki az üveget. Gyanakordjunk, ha minden italt tálcán hoznak ki, kivéve az ásványvizet, amit kézben.

8. Mi a helyzet az alkohollal?

A vodka-naranccsal, a gin-tonikkal, a viszki-kólával és más kevert italokkal bármit meg lehet tenni. Végy egy szívószálat, nyomd bele a töményesüvegbe, majd gyorsan tedd át az üdítőbe. Pár csepp a szívószálban marad, és mivel más az alkohol sűrűsége, mint a szénsavas italoké, benne is reked. Amikor a vendég beleszív a szívószálba, elsőként a töményet érzi meg, méghozzá olyan elementáris erővel, hogy az kiüti az ízlelőbimbóit. Voltaképpen csak két csepp alkoholt kapott, mégis elégedetten csap a pultra.

9. Desszert után egy kis kávét?
Jobb helyeken a kávégépet is megbütykölik, hogy a szokványos hat gramm helyett csak hármat daráljon bele a feketébe. Néhány szakértő kivételével senki sem teszi szóvá, hogy a kávé nem üt eléggé.

10. A blokk
Nyomtatott, tételes számla helyett összefirkált pincérblokkot kapunk, amin mindössze egy végösszeg szerepel? Valószínűleg nem ez az egyetlen probláma a hellyel.

Cikkünkben szereplő idézetek: Kordos SzabolcsEszem-iszom Hungary - Merülj alá a vendéglátás világába (XXI. Század Kiadó Kft., 2014)

NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

NAPTÁR
Tovább
2025. május 11. vasárnap
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?