A legnagyobb hazai láncok is ráfeküdtek a BlackFriday-re, mi pedig jól megmutatjuk, mit akcióztak le leginkább.
Egy hét van hátra húsvétig, sokan az előttünk álló hétvégén szerzik be az ünnepi hozzávalókat. Az ünnepi asztal egyik legfontosabb szereplője a tradicionális sonka, amely már hetek óta húzóterméknek számít az üzletek polcain, vagy a piaci hús-és hentesboltokban. A Pénzcentrum.hu most mutatja a legfontosabb vásárlási tudnivalókat, hiszen érdemes előre eltervezni, milyen típusú sonkafélét vásárolunk és milyen céllal, hogyan fogjuk fogyasztani.
"Míg 4-5 évvel ezelőtt még a magyar háztartások hetekkel előre beszerezték az ünnepi asztal kellékeit, addig az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy a családok egyre inkább az utolsó napokra hagyják a nagybevásárlást. Idén viszont némileg szerencsétlenül, április elsejére esik húsvéthétfő. Hiába nő tehát meg hagyományosan a forgalom az ünnepi időszakban (hozzávetőlegesen országosan 6-9 milliárd forintos árbevételt generál a füstöltáru-forgalom), a hó eleji-közepi kiköltekezés jelentősen átírhatja a piaci szereplők várakozásait" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint bár egyre nagyobb a választék, idén ismét az olcsó hústermékek lehetnek az ünnepi asztal sztárjai. "Bár egyre több a kézműves, hagyományos eljárással dolgozó vállalkozás a piacon, idén a kilónként 800-1000 forintért kínált gyorspácolt termékek lehetnek a befutók. Igaz, ezeknek a készítményeknek jóval kisebb az élvezeti értéke" - mondta el Éder Tamás.
"A vásárlók egyre tudatosabban keresik a tradicionális gyártással előállított árukat és figyelik, hogy az hazai gyártók terméke legyen - tudatta közleményében az Auchan Magyarország Kft. Mint mondják, a magyar beszállítók termékeinek népszerűsége folyamatosan nő - a csemegepult tavalyi évi forgalmának mintegy 70 százalékát hazai gyártók termékei tették ki. Az áruházlánc tapasztalatai szerint a hagyományos érlelésű parasztsonka az egyik legnépszerűbb termék húsvétkor, a forgalom közel 60 százalékát teszi ki. A Pénzcentrum.hu tapasztalatai szerint ugyanakkor a népszerű parasztsonka mellett viszont egyre inkább megtalálhatók a limitált mennyiségeket gyártó, hazai vállalkozások hagyományos érlelésű termékei is a magyar áruházláncoknál. Természetesen, ahogy az lenni szokott, az újdonságok és a már bevált kedvencek mellett a legtöbb multi jelentős akciókkal is várja a hazai háztartásokat.
Mi is az a sonka?
Az Élelmiszerkönyv az alkalmazott eljárások szerint három csoportra osztja a sonkákat: nyers sonkák, hőkezelt sonkák és formában vagy bélben hőkezelt sonkák. A sonka alapvetően a magyar hagyományok szerint sertéscomb vagy -lapockahúsból készül, de létezik marha és vad hasonló testtájaiból előállított sonka is. A címkéken a vágóállat fajtáját a sertés kivételével jelölni kell.
A klasszikus értelemben vett húsvéti sonka az első csoportba tartozik: általában füstöléssel tartósítják, ízében és illatában a só, illetve a füst érződik. Nem lehet beszáradt, túl kemény, és nem engedhet magából vizet nyomás nélkül. A címkén fel kell tüntetni, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, sütve fogyasztandó.
Megkülönböztetünk
első és hátsó sonkát. Az első sonkát nevezik lapockának vagy
kissonkának is. Mindkettő lehet csülökkel és csülök nélkül vagy körömmel
és köröm nélkül is, ez függ a tájegységtől és az adott hentes vagy
böllér szokásaitól.
A klasszikus értelemben vett magyar húsvéti sonka jellemzően hagyományos
érleléssel készül. Ez az érlelés akár hónapokon keresztül eltarthat,
ezalatt kialakulnak az ízanyagok, válik igazán éretté a termék. A sonka
alapvetően sertéscombból készült, azonban mára már hagyományos
termékként értelmezhetjük a tarjából, lapockából, és a karajból készült
készítményeket is.
Hogyan vásároljunk?
A sonkákat célszerű becsomagolt állapotban vásárolni, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetételt, a gyártási időt. Szakértők szerint érdemes figyelni a címkén szereplő feliratokat: ha a vásárló azt a szót látja, hogy hagyományos (érlelt, füstölt), akkor biztos lehet benne, hogy a kiváló minőség mellett ízük, állományuk is megfelel ízlésének.
A hagyományos főtt sonkánál az összetevők (a húson kívül) konyhasó és nátrium-nitrit lehet, míg a gyorpácolt terméknél akár tucatnyi összetevővel, adalékanyaggal is találkozhatunk. Egy hagyományos sonka akár 6 hónapig is eláll, a gyorspácoltak szavatossági ideje néhány hét.
Sokkal kedvezőbb ízű az a sonka, ami kicsit zsírosabb. Erre kiválóan alkalmas a mangalicasertés: zsírral átszőtt húsában dúsabbak az íz-és aromaanyagok, a zsírszövetek pedig omlósabbá teszik a terméket.
Figyeljünk arra, hogy minél több adalékanyag van egy húsban, annál kevésbé számíthatunk a jól ismert ízekre és minőségre. Az adalékanyagok a hús hátrányára kerülnek be, ezzel úgymond "felvizezzük" a terméket. Egészségügyileg tehát biztonságos az ilyen termék, azonban valószínűleg érezhetően gyengébb minőségű. Persze ezek általában olcsóbbak is: azt pedig már a fogyasztónak kell mérlegelnie, hogy mennyi pénzt szán a minőségre.
Mire figyeljünk?
Érdemes előre eltervezni, milyen típusú sonkafélét vásárolunk és milyen céllal, hogyan fogjuk fogyasztani. Nézzük meg a bőrfelület nagyságát. Általában már kívülről jól látszik, hogy nagy a bőrfelület, ha ezt nem szereti a család, vagy kidobásra kerülne, inkább válasszon másik terméket.
A legtöbb füstölt áru konyhatechnológiai eljárás nélkül is fogyasztható. Van, ami hőkezelés után, "főzve" kerül forgalomba. Ezt a címkén is jelölni kell. Általában ezeknek rövidebb az eltarthatósági idejük, ugyanakkor az azonnali fogyaszthatóság kényelmét biztosítják.
Ha a fólia valahol sérült, levegőt kapott, már nem takarja olyan feszesen a terméket, lötyög, hamar megindulhat a mikroorganizmusok szaporodása, ezáltal a romlás, ezért ilyen terméket nem ajánlatos megvásárolni. Nem véletlen, hogy a jogszabály szerint is csak ép, sérülésmentes csomagolású terméket szabad forgalomba hozni.
A darabolt árunál érdemes figyelni a vágási felületre. Ebben az esetben a gyártás után, a forgalmazás előtt feldarabolják a termékeket, ezáltal a termék belseje, füsttel közvetlenül nem érintkezett része is látható. Ha ez a felület elszíneződött, zöldes, lilás árnyalatú, már nem érdemes megvásárolni, hiszen a vágási felülettel rendelkező áru romlékonyabb.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Minden füstölt sonkafélét érdemes kicsomagolás után alaposan, folyó vízben megmosni. A kedvezőbb ízhatás érdekében főzés előtt célszerű fél-egy órára langyos vízben áztatni. Az esetlegesen kiázott ízeket a főzőlébe tett fűszerekkel fokozhatjuk vagy egyedivé varázsolhatjuk.
Érdemes a hagyományokat követni. Bizonyos tájegységeken a mai napig a sonkalébe főzik meg a kolbászt is, de a tojást mindenképpen, amit aztán abban hagynak kihűlni, így veszi át a jellegzetes füstölt "húsvéti" ízt.
A maradék főtt sonka sokféleképp felhasználható, bablevesben, sonkás tésztának vagy éppen pizzafeltétnek is kiváló. Lefagyasztani ezeket a füstölt sonkaféleségeket tilos.
Érdemes tehát végigolvasni a címkéket, ha szükséges, előre tájékozódni az egyes fogalmak jelentéséről és eldönteni, mi fontos és mi nem az adott terméket illetően: hagyományos vagy gyors eljárással készült, pácolt vagy gyorspácolt, füstölt vagy füsttel ízesített sonkafélét szeretnénk az ünnepi asztalra tálalni.
Hagyományos ízek, technológiai különbségek
Nem véletlen, hogy nagyszüleink idejében a disznóvágást karácsony táján tartották. Ekkor volt annyira hideg, hogy ilyen tömegű húst biztonsággal le tudjanak hűteni és szárítani. Hat hét száraz sóban állás után tették füstre a sonkákat. Kemény fa - szil, bükk, tölgy, meggy - füstjén általában annyi napig füstölték a sonkát, ahány kilós volt. Ezután a jól szellőző, hűvös kamrában függesztve szárították 2-3 hétig, így húsvétra elkészült az úgynevezett parasztsonka. A szikkasztás lényege, hogy a sonka víztartalma csökken, így jobban megőrződik a hústartalom, kevésbé lesz romlandó, hiszen a mikroorganizmusok kevésbé tudnak szaporodni. Élvezeti értéke húsvét táján volt a legmagasabb, ezután általában zsírpapírba tekerték a maradékot a túlszáradás, keményedés megelőzése céljából - tájékoztatnak élelmiszer-biztonsági szakértők.
A kézműves lépések az ipari körülmények között
előállított tömegárunál is hasonlóak. Nagy különbség azonban, hogy míg a
házi termékeknél a minőség egyedüli garanciája a bizalom, addig a
nagyüzemi gyártóknak szigorú higiéniai és élelmiszer-biztonsági
előírásoknak kell megfelelnie, amit önmaguk, a forgalmazók, a
kereskedők, a hatóságok és a fogyasztóvédelem is ellenőrizhet.
Így "gyártják" a sonkákat
A hatékonyság növelése és a növekvő fogyasztási igények kielégítése érdekében modern technológiákat dolgozott ki a húsipar is.
A pácolás az ipari feldolgozás részeként Magyarországon a 20. század közepe táján terjedt el. Lényege, hogy a húskészítményt tartósítás, íz- és színkialakítás céljából étkezési sót, nitriteket és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik és pácérettségig érlelik. A gyorspácolás olyan technológiai eljárás, amelyben az előkészített páclevet tűkkel beinjektálják a húsdarabok belsejébe. Számos egyéb eljárás, például a tumblerozás (ütveforgatás) is ismert a páclé bevitelére.
A füstölés technológiája is sokat fejlődött, az üzemekben légtechnikai berendezésekkel irányítják a füstöt, annak keringetésével akár 2-3 napra rövidíthetik a régebben hetekig tartó eljárást. Van, ahol füstaromát használnak a megfelelő ízhatás elérése érdekében. A füst ízesítés olyan gyors művelet, melyben a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő füstaromát a technológiai műveletek során a húskészítményekbe juttatják (bekeverés, injektálás stb.).
A szikkasztás is lerövidíthető kondicionált levegővel, a termékek folyamatos mozgatásával.
A kötözött áruknál a kicsontozott húst, ez lehet sonka vagy lapocka is, sózás után négyzethálós formában rögzítik, és általában már a hálóval együtt pácolják, füstölik, szikkasztják. Hasonlóan elkészítve általában kedvezőbb áron kínálják a tarját, amely izom és csont nélküli húsrész, így könnyebb vele dolgozni.
A sonkaféléket egészben, darabolva vagy a kötözőhálóval együtt, általában függesztve szállítják és árusítják. Ha nincs csomagolva és címkézve a termék, tudni kell, hogy sok kézen és szállítóeszközön át került az elárusító helyre, élelmiszer-biztonsági szempontból így nagyon magas kockázatúnak kell tekintenünk. Sokkal jobban biztosított a termékvédelem, ha a sonkafélék be vannak csomagolva. Legkedvezőbb megoldás a lélegző celofán vagy fólia, amelyben a termék felülete levegővel érintkezik, így kisebb a penészedés esélye, ugyanakkor a környezettel közvetlenül nem érintkezik, így a szállítás, forgalmazás során keletkező szennyeződésektől megóvjuk a füstölt húsféléket.
A füstöltárut száraz, hűvös helyen kell
tárolni, így a hagyományos hűtőpultokat nem célszerű alkalmazni a
felületi páralecsapódás és az ebből adódó esetleges fülledés, penészedés
veszélye miatt. Légbefúvásos hűtőtérben vagy csemegepultban a többi
húskészítménytől elválasztva érdemes kínálni. A sonkaféléket sokszor
vákuumfóliába csomagolva, ömlesztve árulják. Ilyenkor feltétlen meg kell
bizonyosodni a csomagolás épségéről.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.