Így lehetsz úrrá a vásárlási mánián

Pénzcentrum2012. május 31. 08:35

Amerikai kutatók szerint egy Alzheimer-kór elleni készítmény segíthet a vásárlási mánián, és egyéb kényszerbetegségeken is - írja a Huffington Post cikkére hivatkozva a Népszabadság.

Amerikai kutatók úgy vélik, a kényszerbetegségben szenvedőket egy Alzheimer-kór elleni készítménnyel lehetne kezelni. A Minnesotai Egyetem pszichiáterei szerint az eredetileg Alzheimer kezelésére szánt memantin, vagy más néven Ebixa, kis adagokban jó megoldás lehet.

A szakemberek ugyanis vizsgálatok során rájöttek, hogy a gyógyszer az agyban található glutamátra hat - ez az idegrendszerben található legáltalánosabb serkentő neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a demencia és a kényszeresség kialakulásában is.

A kényszerbetegség egyike a szorongásos zavaroknak. A kényszerbeteg ember folyamatos szorongáskeltő gondolatoktól vagy rögeszméktől szenved és hajlamos a rituális és kényszeres cselekvésekre. Van, aki kényszeresen kezet mos, akad, aki szorong, hogy nem zárta be az ajtót vagy nem zárta el a gázt, mások kényszeresen vásárolnak.

 

Címkék: