Pénzcentrum • 2010. február 5. 15:02
Tegnap ünnepelte Nápoly az első napján annak, hogy ez EU védetté nyilvánította a pizzájukat, mintegy negyedszázados vitát követően.
Az eredetvédelmi címkét (Traditional Speciality Guaranteed, TSG) már egy hónapja odaítélte az EU a nápolyi pizzának, azonban csak csütörtökön lépett életbe a védelem, amit a helyi pizza sütők örömmámorban ünnepeltek.
A TSG címke azt is jelenti, hogy a jövőben minden pizzériának, amely magáról azt állítja, hogy eredeti pizzát készít, át kell esnie egy speciális ellenőrzésnek, hogy valóban az előírásoknak megfelelő alapanyagból, és arányokat alkalmazva készítik a tradicionális olaszt ételt.
Az alapanyagok között például nem szerepelhet más, mint valódi bivalytejből készült friss mozzarella, illetve San Marzano paradicsom. Az olasz hatóságok szerint azonban a jelenleg működő több mint 25 ezer pizzéria közül Olaszország szerte több, mint felük rossz összetevőkkel dolgozik, úgy mint kelet-európai sajtokkal, vagy ukrán liszttel - írja a BBC.
A nápolyi pizza eredetvédelmével Olaszország az első helyre lépett elő az EU országai közül az ilyen címkével rendelkező élelmiszerek száma alapján, megelőzve a franciákat, illetve a spanyolokat is.