Se saláta, se sushi: eltűnhet a tonhal a polcokról

2009. szeptember 10. 13:02

Az Európai Bizottság támogatja azt a kezdeményezést, melynek értelmében az Unió (és Monaco) boltjaiból és éttermeiből eltűnne a kékúszójú tonhal. A halat ugyanis az Atlanti-óceánban a túlhalászás miatt a kihalás fenyegeti.

A kékúszójú tonhal az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben honos. Átlagos testhossza 1,5 méter, de 5 méter körüli példányt is fogtak már. (Forrás: Wikipédia) A 250 kilós hal húsát elsősorban a sushiéttermekben használják fel, Japán halárverésen előfordult már, hogy több mint húszmillió forintot adtak egy óriás példányért.

A világszerte terjedő sushiőrület azonban megtizedelte az állományt, az Atlanti-óceánban a népesség 90 százalékkal csökkent a hetvenes évek óta. Az állat éppen ezért felkerült a Washingtoni Egyezmény veszélyeztetett állatokat nyilvántartó listájára. Bár a tonhalat mesterséges körülmények közt is tenyésztik, a nevelőtelepeken nevelt állatokat mesterségesen táplálják, majd felhízlalva idő előtt levágják, így kevés a valóban felnőttkort megérő állat, vagy az olyan, amelyből a természetes közeg fogyását pótolni lehetne.

Az teljes tilalom ötletét Monaco vetette fel még júliusban, egy, a tonhalak megóvását szorgalmazó tanácskozás során. Az EU néhány állama már így is betiltotta a tonhal forgalmazását, a World Wide Fund for Nature azonban a többi országot is sürgette, hogy függessze fel teljesen a kereskedelmet. A monacoi ötlet mögé már felsorakozott Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia és Ausztria is.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17