6 °C Budapest

Özönlik a csempészáru a Tescóból! Szemet hunynak a fejesek?

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 05:38

Észak-koreaiak milliói éheznek napról napra, miközben néhány vállalkozó kedvű, a kínai határ közelében élő lakos rendszeresen kel át a keskeny határfolyón, hogy a közeli kínai Tescóból otthon hiánycikknek számító árukat csempésszen haza.

Az Amnok folyón átkelve öt perc alatt el lehet jutni az észak-koreai Sinuiji városából a kínai Dandongba, ahol két óriási Tesco is található. Az egyik háromszintes hipermarket már külön kasszával rendelkezik a "folyó túloldaláról érkező" vásárlók számára.

Az észak-koreaiak a hipermarket pénztárosainak elmondása szerint elsősorban szappant, sampont és ételt vesznek, semmi nagyobb méretű árut nem visznek azonban magukkal. A gyakran úszva visszacsempészett termékek később Sinuji feketepiacán találnak gazdára, nem ritkán az eredeti ár húszszorosáért.

Az élelmes kereskedők mellett kínai források szerint az észak-koreai kormányhivatalnokokhoz közelállók is szívesen látogatnak át a határmenti Tescóba, ők azonban luxusautókkal, nem ritkán katonai kísérettel érkeznek.

A kommunista ország vezetése minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy az otthon hiánycikknek számító árukat sokan a szomszédból behozva dobják illegálisan piacra, ám úgy tűnik, ezidáig szemet hunytak a csempészés felett.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?