6 °C Budapest

"Egyforintos" razziák: szabályozás nincs, százezres büntetés van!

Pénzcentrum
2008. január 18. 09:30

Sorra merülnek fel a kérdések a márciusi egy és két forintosok kivonásával kapcsolatban. A kerekítések miatt ugyanis több százezer forintjába is kerülhet a kereskedőnek, ha megrövidíti a vásárlót. Mivel konkrét szabály nincs még rá, az ellenőrök jóindulatában lehet csak bízni tavasztól, hogy büntetnek, vagy nem, illetve mekkora összegre - írja a Magyar Nemzet.

Nem elég, hogy a vállalkozásoknak összesen több százmilliós költséget fog jelenteni az átállás, márciustól már attól is tartaniuk kell majd, hogy az egyébként konkrétan nem szabályozott kerekítést vajon jól csinálják-e.

A rosszul kerekítő boltosokat ugyanis keményen megbüntetheti a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, vagyis maximum 4 forint tévedésért százezres büntetést is lehet kapni. Arról nem is beszélve, hogy ha valamely bolt visszaeső, akkor ez jóval több is lehet.

Eddig 100 forintos tévedésért 50-100 ezer forint bírságot szabtak ki, de tavasztól már csak az ellenőrök jóindulatától függ majd, hogy mekkora összeget rónak ki. Az NFH tavalyi statisztikái szerint nagyjából minden tizenötödik boltos megkárosította a vevőket.

Az adóhatóság szintén csak áll a helyzet előtt, annak ellenére, hogy korábban azzal az indoklással nem lett pontosan tisztázva a kerekítés minden szabálya, hogy az közismert, így nem szükséges külön szabályt alkotni...

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?