6 °C Budapest

Ne engedd magad kifosztani - van megoldás: védekezz!

Pénzcentrum
2006. november 15. 16:00

Alig egy hete száradt meg a virtuális tinta azon a beszámolón, amelynek keretében az online csalások elszaporodására figyelmeztettük olvasóinkat, máris itt vannak a tippek az angol kollégáktól ezeknek kivédésére. Lássuk, mit tudnak a szigeten lakók!

Egy Nagy-Britanniában elkészült felmérés szerint minden tizedik online vásárló "szarvashibát" követ el internetes bevásárlásai során, nem ritka, hogy védtelenül hagyott felületeken szinte ajándékként ajánlják fel a banki adatokat, vagy kávézókban és könyvtárakban szabadon használható számítógépeken nyitnak meg olyan oldalakat, amelyek mindenképp biztonságos kapcsolatot igényelnének.

Íme 8 tipp a csatornán túlról, amelyeket a magyar vásárlóknak is érdemes megszívlelni mielőtt leülnének a gép elé, hogy mentesülve a karácsonyi forgatag nyomásától, a kényelmes fotelukban ülve intézzék el a nagy bevásárlást.

Figyelmeztetés a PC-dtől

Telepíts a gépedre és frissítsd rendszeresen az vírus- és kémprogram-keresőt, illetve tűzfalat, és használd a lehető legnagyobb biztonságot adó böngészőt!

Hozzáférés

Érdemes fokozott óvatossággal bánni azokkal a gépekkel, amelyekhez mások is hozzáférhetnek, így például az internet kávézóban és a könyvtárakban található terminálokkal szemben.

Szerezz védettséget!

Nézz utána, hogy a kártyád kibocsátója biztosít-e olyan szolgáltatást, amelynek keretében az internetes vásárlás esetén plusz PIN kódot kér be. Tartsd ezeket az adatokat biztonságban és semmi esetre se írd le őket!

Ne spórolj az idővel!

Minden esetben írd be az általad keresett oldal címét a keresőbe, ne használj más oldalakon vagy e-mailekben szereplő linkeket, és semmiképpen ne add ki az adataidat ilyen esetben!

Online vásárlás

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ellenőrizd, hogy az az oldal, amelyen keresztül vásárolsz biztonságos-e (egy lezárt lakatot vagy egy teljes egész kulcsot kell látnod a képernyő szélén)! A https:// protokollt használó kereskedelmi oldalak általában biztonságosabbak.

A már ismerős az igazi

Használj olyan oldalakat, amelyeket már ismersz! Ha valami újat szeretnél kipróbálni, akkor nem árt, ha először utánanézel a cégnek, akár a telefonszámnak és a postai címnek is.

Telefonon semmit!

Erősen kezdj el gyanakodni, ha a "bankod" vagy a "rendőrség" telefonon olyan adatokat szeretne tőled, mint a PIN kódod vagy a számlaszámod, vajon miért szeretnék ezeket az adatokat, és kik vannak a vonal másik végén.

Fizetési igazolás

Tarts meg az online fizetésekről szóló visszaigazolásokat, és vesd össze a havi számlabizonylatoddal, így hamar kiderülhet ha valami turpisság van a dologban!

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?