22 °C Budapest
Zárja be a nagymama kézi nyomást a számológépen a havi költségekkel kapcsolatos számoláshoz vagy a pénzgazdálkodás tervezéséhez a nyugdíjas koncepció után

Figyelmeztet a NAV: fontos határidő közeleg, nagyon nem éri meg lecsúszni róla

MTI
2024. szeptember 24. 11:01

Az áfa levonására jogosult hazai vállalkozások szeptember végéig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeiket - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Hangsúlyozták: a határidő jogvesztő, vagyis ezen időpontig a kérelmeknek be kell érkezniük a hivatalhoz, aki elmulasztja, az a tavalyi számlái után a külföldön megfizetett áfát már nem igényelheti vissza, késedelmét pedig még igazolási kérelemmel sem mentheti ki. A magyar vállalkozásnak nem szükséges a külföldi adóhatóságot megkeresnie azért, hogy a külföldi beszerzései után visszakaphassa az áfát, mivel a NAV-hoz, mint letelepedés tagállamához kell benyújtani elektronikus úton az áfa-visszatérítési kérelmet.

A cégek az adót a 24ELEKAFA jelű űrlapon tudják visszaigényelni, a NAV pedig a benyújtott kérelmet továbbítja az egyes külföldi visszatéríttetési tagállamok irányába. A külföldi áfa-visszaigénylés úgynevezett egyablakos rendszerének a lényege az egyszerűsítés.

Ha ugyanis egy belföldi vállalkozás az Európai Unió olyan másik tagállamában szerez be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, de beszerzésekor az adott tagállami általános forgalmi adót felszámították, akkor a nélkül is visszakaphatja a számlán szereplő áfát, hogy a beszerzés országában regisztrálna, adószámot igényelne. Tavaly szeptember 30-ig mintegy 25 ezer magyar áfa-visszatérítési kérelmet továbbított a NAV az érintett tagállamokhoz - közölte a vámhivatal.

 
Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?