Őrületes titok látott napvilágot: hírhedt bűnbanda gyárthatta a milliárdos magyar cég kötvényét

Őrületes titok látott napvilágot: hírhedt bűnbanda gyárthatta a milliárdos magyar cég kötvényét

2024. szeptember 13. 09:22

Egy közelmúltban napvilágra került dokumentumcsomag alapján úgy tűnhet, hogy a Donor Zrt. és a Brasil Zrt. mögött álló T. János György valóban rendelkezik egy hatalmas értékű brazil államkötvénnyel. Az iratok szerint ez a kötvény több ezer milliárd forintot ér. Azonban alapos vizsgálat után kiderült, hogy ezek a dokumentumok minden bizonnyal hamisítványok - tárta fel a G7.

A portál részletes nyomozást folytatott az ügyben. Szakértőket kérdeztek meg, és kapcsolatba léptek a brazil hatóságokkal is. Az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a kötvény és az azt igazoló iratok hamisak. Az első gyanús jel az volt, hogy a dokumentumokban szereplő átváltási arány a régi brazil pénznem (cruzeiro) és a jelenlegi (real) között nem felel meg a valóságnak. A brazil gazdaság történetét ismerve lehetetlen, hogy egy régi cruzeiróban kiállított kötvény értéke ma több legyen realban, mint az eredeti összeg.

Továbbá, a Brazil Államkincstár saját honlapján figyelmeztet arra, hogy már nincsenek forgalomban papíralapú kötvényeik. Ha valaki ilyennel találkozik, az nagy valószínűséggel csalás áldozata lett. A nyomozás során kiderült, hogy a most előkerült iratok kísértetiesen hasonlítanak egy korábbi, nagyszabású brazil bűnügy során lefoglalt hamis kötvényekhez. Ez a bűnszervezet a 2010-es években hasonló módszerekkel próbált meg hatalmas összegeket kicsalni különböző szereplőktől.

A brazil Nemzeti Kincstár a lap megkeresésére megerősítette, hogy a bemutatott információk csalásra utalnak. Hangsúlyozták, hogy ők nem kereskednek ilyen módon kötvényekkel, és nem állítanak ki olyan dokumentumokat, mint amilyenek T. János György nevére szólnak.

Az ügy kapcsán megkeresett hazai szakértők is egyetértettek abban, hogy csak hamisítványról lehet szó. Bár elismerték, hogy jó minőségű hamisítványról van szó, de hangsúlyozták, hogy ma már a pénzintézetek sokkal óvatosabbak az ilyen jellegű iratokkal kapcsolatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

T. János György a megkeresésre azt válaszolta, hogy cégeit jelenleg vizsgálja az adóhatóság, és a vizsgálat lezárásáig nem kíván nyilatkozni. Ez új információ az ügyben, eddig ugyanis nem volt ismert, hogy bármilyen hatósági eljárás folyna a cégek ellen.

Az ügy további fejleményei várhatóak, hiszen a brazil hatóságok jelezték, hogy vizsgálják az esetet. A magyar adóhatóság pedig - bár konkrét információt nem adott ki - jelezte, hogy ha szabálytalanságot vagy bűncselekményt észlelnek, megteszik a szükséges lépéseket. Ez az eset rávilágít arra, hogy még a látszólag hiteles dokumentumok mögött is rejtőzhetnek csalások, és mennyire fontos az alapos ellenőrzés, különösen ilyen hatalmas összegek esetében.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?