11 °C Budapest
Businessman working on phone

Óriási tőkeinjekciót kaphatnak ezek a magyar kkv-k: ez a feltétele a gigatámogatásnak

2024. szeptember 5. 14:58

Új, mintegy 60 milliárd forint keretösszegű tőkeprogramot indít a Nemzeti Tőkeholding (NTH) a hazai vállalatok kifektetéseinek, azaz az országhatárokon átnyúló beruházásainak, illetve cégalapításainak és -felvásárlásainak elősegítésére - közölték. A Kifektetési Magántőkealap tőkeoldali finanszírozással járul hozzá Magyarország profitegyenlegének javításához és a magyar cégek nemzetközi versenyképességének növeléséhez, ezáltal a gazdaság fenntartható és dinamikus fejlődéséhez.

Magyarországon csaknem 16 ezer exportképes magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás működik, a GDP-arányos export pedig meghaladja a 60 százalékot. Összhangban a Nemzetgazdasági Minisztérium törekvéseivel, a dinamikus növekedéshez a magas szintű export fenntartása mellett szükség van a külföldi leányvállalatok létrehozásával járó nemzetközi piaci terjeszkedés, azaz a kifektetések ösztönzésére is.

Gerlaki Bence, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért, valamint kereskedelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a gazdasági növekedés és a versenyképesség további fokozása érdekében elengedhetetlen, hogy a magyar vállalkozói szektor minél szélesebb köre képes legyen tőkéjét nemzetközi szinten is befektetni. Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a hazai cégek sikeresen bővíthessék piacaikat, valamint erősíthessék kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeiket. A kormány célja, hogy olyan nemzeti bajnokokat neveljen ki, akik képesek a globális piacon is megállni a helyüket, valamint növelje azoknak a vállalkozásoknak a számát, amelyek képesek nemzetközi szinten is sikeresen teljesíteni.

Kifektetéseket elsősorban tőkeerős és érett nagyvállalatok tudnak megvalósítani, amelyek gyorsan növekednek, innovatívak, magas hozzáadott értéket teremtenek, így a külpiacokon is sikeresen érvényesülnek. „Azáltal, hogy ezek a vállalatok a tőkealap segítsévégel külföldön beruházásokat valósítanak meg, leányvállalatokat hoznak létre vagy éppen cégeket vásárolnak fel, javulhat a termelékenység, nemzetközi szinten is kamatoztathatóvá válik a meglévő tudás és technológia, áttörhetők a hazai piaci keretek, és új kapuk nyílnak a távolabbi országok eléréséhez” – hangsúlyozta a kifektetések fontosságát a vállalatok szempontjából Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Célzott segítség a nemzetközi terjeszkedési alternatívákhoz

A kifektetés tőkeigényes tevékenység, ezért indokolt az állami ösztönző szerepvállalás ezen a területen. Ennek mentén indítja el a Nemzeti Tőkeholding 165 millió dolláros, vagyis mintegy 60 milliárd forintos keretösszeggel a Kifektetési Magántőkealapot, amelynek célja a magyar tulajdonú piaci szereplők nemzetközi projektjeinek támogatása, külpiaci megjelenésük elősegítése. Az alapot az NTH tulajdonában álló, a nagyvállalatok tőkebefektetéseinek specialistája, a Focus Ventures Zrt. kezeli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tőkealap földrajzi szempontból elsődlegesen Európa, azon belül elsősorban Nyugat- és Közép-Kelet-Európa, illetve Ázsia, azon belül is kiemelten a Közép-Ázsia régió országaiban tervez befektetéseket. A megcélzott szektorok tekintetében az alap generalista, de fókuszban tartja a Versenyképességi Stratégiában kiemelt ágazatokat, így az agár- és élelmiszeripart, a logisztikát, a megújuló energia területét, a könnyűipart, az infokommunikációs technológiai szektort, a nyersanyagipart, továbbá az egészségipart.

Egy-egy befektetés értéke 1 és 25 millió dollár között alakulhat. Az egyes ügyletekhez minimum 30 százalékos társbefektetői hozzájárulás, azaz önerő szükséges a kifektetni kívánó magyar vállalatok részéről. Az alap a kockázatmegosztás alkalmazása mellett iparági minimum hozamot vár el a befektetésektől. „Jelenleg az aktív projektkeresés fázisában vagyunk, tehát folyamatosan kutatjuk a potenciális befektetési, tőkekihelyezési lehetőségeket és a lehető leggyorsabban feldolgozzuk a jelentkező céltársaságok beérkezett igényeit” – tette hozzá Katona Bence.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03