View from Forte Duque de Caxias

Mégis, honnan lett ennyi pénze?! Nem tudni, vizsgálják-e a 13,5 ezer milliárdot befektető magyar vállalkozó ügyét

2024. szeptember 5. 09:02

Egy T. János nevű személy két cége, a Donor Zrt. és a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt., összesen 13 500 milliárd forintnyi nem létező brazil államkötvényt tüntetett fel a mérlegében. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő csalás, pénzmosás és színlelt szerződés gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben. Azt nem tudni, a NAV vizsgálta-e a tranzakciókat.

A Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy papíron egy Mészáros Lőrincnél is jelentősen gazdagabb magyar személyt találtak: T. János két cégébe összesen 13 500 milliárd forintot fektetett be. A Donor Zrt. és a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. 2023-ban jött létre, mindkét cég mérlegében egy-egy brazil államkötvény szerepel, amelyekért váltóval fizettek. A cég tulajdonosa, T. János, birtokolja a váltókövetelést, amelynek lejárata 2036. szeptember.

A 24.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint a brazil állampapírokkal kapcsolatos történet gyanús. Szabó E. Viktor, az Aberdeen Asset Management befektetési igazgatója kijelentette, hogy Brazília nem bocsátott ki 2036-os lejáratú államkötvényeket. Emellett az államkötvények szokásos kibocsátási és kereskedési gyakorlatának is ellentmond az, hogy ekkora összegű kötvény egyetlen kézben összpontosuljon. Az ilyen volumenű befektetések jellemzően több szereplő között oszlanak meg.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő két lehetőséget vázolt fel: vagy könyvelési csalás történt, vagy valóban ekkora vagyon van a cégekben. Az első lehetőség tűnik valószínűbbnek, ám ha a második igaz, akkor kérdéses, hogy honnan származik ez a pénz. A képviselő jelezte, hogy feljelentést tesz csalás, pénzmosás és színlelt szerződés gyanúja miatt.

A cégbíróság és az adóhatóság szerepe is felmerült az ügyben, hiszen ilyen nagyságrendű pénzügyi műveletek bejegyzése, és az azokhoz kapcsolódó dokumentáció ellenőrzése jelentős felelősséggel jár. A cégbíróság csak formai követelményeknek megfelelő okiratokat vizsgál, míg az adóhatóság feladata lenne a valódiság ellenőrzése, ám ebben az esetben nem tűnik úgy, hogy lépéseket tettek volna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint a cégek esete inkább értékpapírcsalásra utal, mivel nincs nyoma 2036-os lejáratú brazil államkötvényeknek a piacon, és az ilyen volumenű befektetések egyetlen tulajdonos általi birtoklása szokatlan. Az ügyhöz kapcsolódóan felmerült a könyvvizsgálók felelőssége is, hiszen a számviteli szabályoknak megfelelő dokumentumok hitelesítésének ellenére sok kérdés maradt megválaszolatlan. A lap megkereste a NAV-ot, de az adóhatóság az adótitokra hivatkozva nem válaszolt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Jámbor Péter
1 hete
Azért a hétvégén született egy elképzelés, ami lehet akár valós is. És nem is biztos, hogy törvénytelenségről van szó. Egyelőre:

https://avadonban.blog.hu/2024/09/01/a_sok_ez...bb_magyar_korul
0
0
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03