14 °C Budapest
Közelkép néhány magyar forintról.

Rejtélyes, ezermilliárdos vállalkozó tűnt fel Magyarországon: hihetetlen, mibe fektetett 13,5 ezer milliárdot

2024. augusztus 29. 09:29

Van egy olyan hazai vállalat, amelybe a tulajdonosa tavaly év végén több mint 6500 milliárd forintot helyezett el különböző formában. A tulajdonos másik cégében is van csaknem 7000 milliárd forint. Elvileg az összes pénzt brazil állampapírokba tették, de ha ez így lenne, akkor Brazília egyik legnagyobb hitelezője lenne a tulajdonos.

Egy rejtélyes magyar vállalkozó papíron tizenötször gazdagabb Mészáros Lőrincnél - szúrta ki a G7. A korábban teljesen ismeretlen Donor Zrt.-ben a tavalyi beszámoló szerint 2023 végén 6534 milliárd forintnyi vagyon volt. A vállalatot tavaly november végén alapították, és a zuglói ikerház egyik felébe van bejegyezve, az M3-as bevezetője közelében. Nincsenek bevételei, kiadásai, és úgy tűnik, alkalmazottai sem.

A vállalatban a cégbírósághoz leadott iratok szerint az egyedüli tulajdonos tavaly december 19-én egy 4532 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, a „négybillió-ötszázharminckétmilliárd-tizenötmillió” forintos összeg a vállalat alapító okiratában betűvel kiírva is szerepel, tehát nem nyomdahibáról van szó.

A cég egyetlen tulajdonosa a jelek szerint be is fizette a szükséges összeget: egy ügyvéd által hitelesített dokumentum igazolja, hogy a részvényes „a pénzbeli vagyoni hozzájárulást a társaság rendelkezésére bocsátásával teljes egészében teljesítette”. A cégnek a 4532 milliárd forintos tulajdonosi tőkéje mellett 2002 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettsége, vagyis tartozása is van. Az egylapos beszámoló alapján ez az összeg is az egyetlen részvényestől származik. Mindez arra utal, hogy van egy olyan vállalat, amelybe a tulajdonosa tavaly év végén több mint 6500 milliárd forintot helyezett el különböző formában.

Összehasonlításképpen, Mészáros Lőrinc vagyonát „A 100 leggazdagabb magyar” legutóbbi kiadványában ennek alig több mint 7 százalékára, 990 milliárd forintra becsülték, de a rangsorban szereplő összes magyar milliárdos együttes vagyona is csak 9064 milliárd forint volt.

Ráadásul a Donor Zrt. nem az egyetlen ilyen érdekeltsége a tulajdonosnak; van egy másik, hasonló struktúrájú cége is, a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt., amelynek eszközállománya mintegy 400 milliárd forinttal meghaladja a Donorét. Ebben a vállalatban is tavaly év végén történt tőkeemelés, méghozzá 5099 milliárd forinttal. Azonban ennek a cégnek "csak" 1857 milliárd forintnyi tartozása van, amely szintén a tulajdonos felé áll fenn. Az iratok szerint a két vállalatba összesen közel 13,5 ezer milliárd forintnyi vagyont helyezett el az egyedüli részvényesük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindkét vállalatnál állítólag a teljes összeget brazil állampapírokba fektették, azonban az értékpapírok lejárati dátuma tovább növeli a cégek egyébként is nehezen hihető számaival kapcsolatos gyanút. Ugyanis elvileg nem létezik olyan brazil dollárkötvény, amely 12 év múlva járna le. A két társaság vagyona a dél-amerikai ország teljes adósságállományának körülbelül 2,5 százalékát teszi ki, ami azt jelentené, hogy tulajdonosuk Brazília egyik legnagyobb hitelezője lenne.

A cégek egyedüli részvényese egy korábban ismeretlen, Máltán élő magyar üzletember, T. János György. A portál megkereste T. János Györgyöt, de kérdéseikre nem kaptak választ. Ugyancsak felkeresték a céges dokumentumokat hitelesítő ügyvédet, aki csak annyit közölt, hogy az ügyvédi titoktartás miatt nem nyilatkozhat.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02