18 °C Budapest
Excited preschool/school girl, with her caring mother buying her school supplies in the market-retail place, ready for her first day at school

Kőkemény őszi NAV-razzia indul Magyarországon: itt állnak lesben az ellenőrök a jövő héttől

2024. augusztus 25. 10:02

2024. augusztus végén és szeptemberben az eddigi bejelentések alapján többek között papírboltok és tanszerárusok, streetfood-éttermek, vendéglátóhelyek, szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedők, ruházati termékeket és a táskákat értékesítő vállalkozások, ruha- és cipőboltok kerülhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal célkeresztjébe. A revizorok strandokon, fürdőkben, a turisták által látogatott helyeken és a fesztiválokon, rendezvényeken is ellenőriznek a nyár végéig. Az Adótraffipax oldalon közölt információk alapján az is tudható, hogy pontosan hol és mikor várhatók ellenőrzések. Mutatjuk, hogy hol bukkanhatnak fel jó eséllyel az ellenőrök még augusztusban és a következő hónapban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024. július 1-től a nyári időszakban átfogóan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit. Ellenőrzésre akár hivatali időn kívül is számítani lehet. A NAV munkatársai elsősorban a hivatal adatai szerint kockázatos vállalkozásokat kísérik figyelemmel, így a vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket, fagylaltozókat. A NAV a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, illetve az online pénztárgépek szabályos üzemeltetését vizsgálja. Idén emellett kiemelt figyelmet kap a jövedéki szabályok betartása, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfelelő megállapítása, megfizetése is.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. augusztus 12. és október 30. között a Budapesti Nagybani Piacon és annak környékén lévő áruházak parkolójában ellenőrzik a zöldség-gyümölcs árusítókat. A revizorok elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, az áruk eredetét és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. szeptember 9. és 13. között ellenőrzik a távol-keleti termékek árusítóit, piacokat, bevásárlóközpontokat és éttermeket. Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, a jövedéki termékeket, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

A NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. július 1. és augusztus 31. között a fürdőket és strandokat ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, valamint a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését.

A NAV baranyai munkatársai augusztus 26. és szeptember 1. között kedden Pécsett, az Éva utcai üzleteket, szerdán szintén Pécsett, a Bajcsy-Zsilinszky utcai streetfood-éttermeket, csütörtökön Komlón és Magyarszéken a vendéglátóhelyeket, valamint a hét minden napján a vármegyében árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik. A revizorok megjelenésére számíthatnak továbbá „Komlói Bányásznapok” árusai is.  

Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is. A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

2024. augusztus 21. és 30. között a NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a papírboltokban és tanszerárusoknál ellenőriznek. A nyári időszakban folyamatos a vármegyében folyó építkezéseken dolgozók jogviszonyának ellenőrzése is.

2024. augusztus 1. és 31. között. A NAV Fejér Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrei a szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél ellenőrzik a nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét. 2024. augusztus 21. és  31. között pedig a papír-írószert, ruházati termékeket és a táskákat értékesítő adózóknál ellenőrzik a nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

A NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. augusztus 12. és 30. között a vendéglátóipari tevékenységet folytatókat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű használatát és adatkapcsolatát, valamint az alkalmazottak bejelentését is. A vármegye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást. A revizorok a hét valamennyi napján, a vármegye bármely településén ellenőrizhetnek.

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban

  • vendéglátóhelyeket,
  • vármegyei strandokat, fürdőket,
  • turisztikai rendezvényeken, fesztiválokon értékesítőket,
  • szezonális termékeket árusító vállalkozásokat ellenőrzik.

A közelgő iskolakezdésre tekintettel

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a papír-írószer kereskedők,
  • a távol-keletről származó ruházati termékeket értékesítő kereskedők is ellenőrzésre számíthatnak.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják. A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

A NAV Komárom-Esztergom Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. május 21. és augusztus 31. között ellenőrzik a szezonális zöldséget és gyümölcsöt árusítókat. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024. augusztus 26. és 30. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • augusztus 26. (hétfő)                  Salgótarjáni járás,
  • augusztus 27. (kedd)                  Balassagyarmat járás,
  • augusztus 28. (szerda)               Salgótarjáni járás,
  • augusztus 29. (csütörtök)           Szécsényi járás,
  • augusztus 30. (péntek)                Pásztói járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a ruha- és cipőüzletekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

2024. szeptember 2. és 6. között az alábbiak szerint terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 2. (hétfő)                  Balassagyarmati járás,
  • szeptember 3. (kedd)                  Pásztói járás,
  • szeptember 4. (szerda)               Szécsényi járás,
  • szeptember 5. (csütörtök)           Bátonyterenyei járás,
  • szeptember 6. (péntek)               Salgótarjáni járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedésekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatának meglétét.

2024. szeptember 9. és 13. között pedig Balassagyarmaton és környékén tervez helyszíni ellenőrzéseket. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a térség vállalkozásainál. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

A NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. augusztus 1. és szeptember 1. között a strandokon, illetve a különböző turisztikai rendezvényeken értékesítőket, valamint a szezonáliszöldség- és gyümölcsárusítókat ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a pénztárgépek használatát, a jövedéki szabályok betartását, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálják. Az adóellenőrök egy helyszínre többször is visszatérhetnek, illetve a forgalmi adatokat összevethetik a pénztárgépekből érkező adatokkal.

A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?