Barman is serving ice cream

Lebukott a szabolcsi számlagyáros: így sikkasztott 150 milliót a fagylaltos fickó

MTI
2024. augusztus 13. 15:28

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy cégcsoport két vezetője, valamint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kisvárosban élő számlagyáros férfi ellen. A Fővárosi Főügyészség azt közölte kedden, hogy egy 58 éves vállalkozó egy olyan élelmiszer-kiskereskedő, de fagylaltüzemet is működtető cégcsoport vezetője és tulajdonosa volt, amely fiktív számlák befogadásával, majd valótlan tartalmú adóbevallásokkal 2014 januárja és 2017 júliusa között mintegy 150 millió forintnyi vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A vállalkozó - a háttérben maradása érdekében - 2014-ben felkérte 50 éves társát, hogy a tulajdonában álló cégcsoport egyik cégében ügyvezetői tisztséget lásson el, valamint utasításainak megfelelően a cégcsoportnak közvetlenül "alászámlázó" és strómanokkal működtetett gazdasági társaság tényleges irányítását is végezze el, miközben társát folyamatosan ő látta el utasításokkal is.

A két férfi megállapodott abban is, hogy a cégcsoport ingatlanjain végzett, nem számlaképes személyektől származó munkák elvégzésének igazolásául, illetve egy fagylaltüzem kialakításához és működéséhez az Európai Unióból forgalmiadó-mentesen beszerzett termékek magyarországi, immáron áfatartalommal rendelkező forrásból történő megvásárlásának látszata érdekében fiktív számlákat szereznek be egy számlagyártól - írták.

A számlagyárat az ügy harmadik vádlottja, egy 36 éves szabolcsi férfi működtette, akinek - az "alászámlázás" második szintjeként - a társai megbízása alapján gondja volt arra is, hogy a cégcsoportnak fiktív számlákat kibocsátó cégei rendszeresen cserélődjenek, így a vádbeli időszakban összesen három cége nevében állított ki valótlan szolgáltatásokról számlákat a társak cégei részére.

A számlagyáros férfinak szerepe volt abban is, hogy az unióból behozott áruknak a bűntársai által cégei számlájára utalt vételárát - a látszat érdekében - a cégei számlájáról a külföldi eladóknak továbbutalja, valamint az általa kibocsátott fiktív számlák ellenértékeként megkapott vételárat a bankban készpénzben felvegye és azt jutalékának levonása visszaadja megbízóinak. A Fővárosi Főügyészség mindhárom férfival szemben végrehajtandó szabadságvesztés, pénzbüntetés, valamint cégvezetői foglalkozástól eltiltás kiszabását indítványozta a bíróságnál - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?