17 °C Budapest
White pills (tablets) background. Medicine objects.

Kétszámjegyű növekedés a gyógyszergyártásban: nagyont szakíthat ez a magyar cég

MTI
2024. augusztus 6. 07:26

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első félévben 419,69 milliárd forint lett, 1,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. Az első hat hónapban a társaság 103,4 százalékkal több, 138,2 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A jelentésben kiemelik: a bevételnövekedés a gyógyszergyártási szegmens bázisévet 14,1 százalékkal meghaladó árbevételének tudható be, amelyet nagymértékben ellensúlyozott a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletrész 2023. májusi eladását követően visszaesett nagy- és kiskereskedelmi árbevétel. A vizsgált időszakban a konszolidált árbevétel majdnem 99 százalékát a gyógyszergyártási szegmens forgalma tette ki.

Orbán Gábor vezérigazgató a jelentés szerint elmondta: 2024-ben négyből három üzletág erős kétszámjegyű növekedést ért el, emellett a második negyedévben már a generikus (General Medicines) üzletág is jelentős bővülést tudott felmutatni. A jövedelmezőség valamennyi üzletágban javult és jó úton haladnak az éves célkitűzések teljesítése felé - tette hozzá.

Az adózott eredmény több mint kétszeresére, 138 milliárd forintra nőtt 2024 első félévében, mivel a nem realizált, nem készpénz jellegű árfolyamnyereség pozitív hatást gyakorolt az eredményekre, szemben az egy évvel ezelőtti nagy árfolyamveszteségekkel - közölték. A Richter 2024 első félévében 21 milliárd forint árfolyamnyereséget könyvelhetett el a gyengébb forint miatt, szemben az egy évvel ezelőtti jelentős, 49 milliárd forintos árfolyamveszteséggel. A jelentés szerint nem változtatnak a korábbi előrejelzésükön: a tavalyi kiemelkedő év után kétszámjegyű növekedés az idén is elérhető lesz a gyógyszergyártásban az árfolyamok hatásának kiszűrésével. A gyógyszergyártás bevétele 2,15-2,25 milliárd euró körül alakulhat 2024-ben.

A gyógyszergyártási árbevétel az első hat hónapban 413,3 milliárd forintot ért el, ami éves szinten 14,1 százalékos növekedés, minden főbb piacon nőttek a bevételek. A nőgyógyászati üzletág ismét jelentős volumennövekedést ért el. A terület teljes árbevétele 15,2 százalékkal 149,5 milliárd forintra nőtt. A biotechnológiai üzletág bevételei szintén kétszámjegyű, 20 százalékos növekedést értek el az első fél évben, így 26,5 milliárd forintra emelkedtek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A neuropszichiátriai üzletág bevételei 22 százalékkal nőttek éves szinten, 109,4 milliárd forintra. A jelentés szerint január-júniusban 2,6 milliárd forint egyszeri mérföldkő bevételt könyvelhettek el, míg a bázis időszakban az egyszeri bevételek 597 millió forintot tettek ki.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 10 380 forint, a legalacsonyabb 8420 forint volt, a papír ára hétfőn 1,45 százalékos csökkenéssel, 9855 forinton zárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?