19 °C Budapest
Small business female owner posing working at her desk looking at the computer screen (real people at a real office)

Jó hír a magyar vállalkozóknak: sokan kaptak gigacsekket, ezeket most nullázhatják

MTI
2024. augusztus 1. 16:42

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Németh Lászlóval, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnökével folytatott találkozója eredményeként megállapodást született, hogy a nemzeti energiaszolgáltató azon mikrovállalkozások esetében, akik 2022. augusztus 1-jén egyetemes szolgáltatásban voltak, de azt követően nyilatkozattételi kötelezettségüket elmulasztották, az utólagos igazolások benyújtása esetén méltányosságot gyakorol. Egyrészt a 2022. augusztus 1-től a szerződésük megszüntetéséig kiállított feláras számlák befizetésétől eltekint, másrészt visszatérhetnek az egyetemes szolgáltatásba.

A mikrovállalkozások egyetemes szolgáltatásra való jogosultsági feltételei két éve megváltoztak, ezért az egyetemes szolgáltató nyilatkozattételre szólította fel például azokat, akiknek a fogyasztásuk kiugróan magasnak bizonyult. Ha a felhasználó a nyilatkozattételt a megadott határidőre nem teljesítette, vagy nem jogosultként nyilatkozott, az egyetemes szolgáltatói szerződése megszűnt, a szolgáltató a jogviszony fennállása alatt vételezett villamos energiát visszamenőlegesen piaci áron számolta el a felhasználóval.

Czepek Gábor hangsúlyozta: „mivel a kormány célja továbbra is a lakosság és a mikrovállalkozások energiaárainak megvédése, meghallgattuk a problémáikat, és méltányosságból a felárral kiállított számlákat az MVM korrigálja, a befizetetteknél pedig a vállalkozás eldöntheti, hogy visszakéri-e a különbözetet vagy havonta levonják a jövőbeli számlájából.”

Németh László a találkozó kapcsán kiemelte: „ez a döntés jelentős előrelépést hoz a legkisebb vállalkozások számára, mivel a kormányzat figyelembe vette az őket sújtó problémákat. Az IPOSZ nagyra értékeli a kormányzat nyitottságát, amely lehetővé tette, hogy a 'Gondolkozz először kicsiben' elv alapján olyan pozitív változások szülessenek, amelyek érdemben segítik a mikrovállalkozások működését. Ez a konstruktív együttműködés példaként szolgálhat arra, hogyan lehet a jövőben is hatékonyan reagálni a gazdasági szereplők igényeire.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?