A fogyasztás emelkedését több tényező is hátráltatja, de a legfontosabb a bérleti díjak és a lakásárak folyamatos emelkedése - véli a közgazdász.
Átadták a legjobb éttermeknek járó díjakat a 2019-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Az új lista alapján a Pénzcentrum utána nézett, mennyibe kerül egy vacsora a legjobb éttermekben.
Hétfőn zajlott a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála, amely a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményének számít. A fődíjat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Stand kapta.
Idén is független szakemberek határozták meg a rangsort. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően továbbra sem vesznek részt elfogultsággal vádolható szakemberek, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje.
Ezek lettek idén a top 10 +2 étterem:
- Anyukám Mondta - Dudás Szabolcs, séf
- Arany Kaviár - Kanász László, séf
- Babel Budapest - Veres István, séf
- Borkonyha - Sárközi Ákos, séf
- Costes - Palágyi Eszter, séf
- Costes Downtown - Tiago Sabarigo, séf
- MÁK - Mizsei János, séf
- Olimpia - Ádám Csaba, séf
- Onyx - Mészáros Ádám, séf
- St. Andrea Restaurant - Barna Ádám, séf
- Stand - Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
- Textúra - Sárközi Ákos, séf
A legfelkapottabb helyek ajánlatai
A új lista alapján megnéztük, hogy mennyire kell zsebbe nyúlni annak, aki a legjobb éttermekben akar vacsorázni.
A legtöbb étteremben választhatunk vacsoramenüt, 4-5-6, de akár 7 fogással, sőt, van olyan étterem, ahol akár 9 fogást is végigkóstolhatunk. Van olyan hely, ahol nem tüntetik fel, hogy pontosan mit tartalmaz egy menü, máshol étlapról válogathatunk, sőt vannak olyan vendéglátóegységek is, ahol összeállított kóstolóval várják a vendégeket.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el, havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Az Onyxban 3, 4 vagy 6 fogásos ebédmenüvel várnak, utóbbi 27 900 Forint, de ha az ételekhez illő borral kísérjük a finom fogásokat, akkor a végösszeg 45 800 forint. Aki vacsorázni szeretne, annak érdemes a 6 fogásos vacsoramenüt választania mert ebben vízibivalytatár, hagymatextúrák, gomba szeletek, libamáj, körte, kandírozott gyömbér, Szent-Jakab-kagyló, Ököruszály consommé, báránygerinc füstölt fondant burgonyával és szarvasgombával is választható. Az Arany Kaviárban fejenként 19 000 forintért kaphatunk egy ötfogásos vacsorát, kecsegekaviár amuse bouche osztrigával, "sztroganoff" saláta füstölt kacsamellel. Ha a sommelier által ajánlott borpárosítással kérjük, akkor az még fejenként 12 000 forintba kerül, és a számla végösszegéhez 12 százalék szervizdíjat is felszámolnak.
Természetesen a többi étteremben is érdemes böngészni, hiszen az ember rengeteg különleges ajánlattal találkozhat. A Costes downtownban például a 7 fogásos kóstoló menünek része többek között a fésűkagyló és a fürj is, ami mellé roston sült szarvast is kóstolhatunk szarvasgombával. Az ajánlatok mellett azonban a foglalásra és a fizetési lehetőségekre is érdemes odafigyelni, hogy senkit ne érjen váratlan meglepetés. Az Olimpiában például bankkártyával nem lehet fizetni, és külön felhívják a vendégek figyelmét, hogy nincs gyorsmenüjük, a filozófiájuk azt, hogy aki oda megy, az egy egész estés programot kapjon. A St. Andrea Borbár a hivatalos oldalán például jelzi, hogy az étterem nem állatbarát, valamint, hogy dress code-juk is van. Mindezek alapján érdemes tehát körültekintőnek lennie annak, aki új ízélményeket akar átélni az ország legjobb éttermeiben.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Többtucat termék árát csökkentette a Lidl: ezeknél a leglátványosabb a változás
Az árréstoppal érintett termékeken kívül is jelentős árcsökkentéssel találkozhatnak a vásárlóka a Lidl boltjaiban.
-
Az újratölthető flakonok a kozmetikai iparba is betörtek (+Videó)
A Respray flakonokat már 30 üzletben tölthetjük újra.


