Pénzcentrum • 2009. október 9. 09:17
A múlt héten életbe lépett kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban elképzelhető, hogy ez csak átmeneti állapot. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést -írja a Népszabadság.
Az üzletnyitás korábban több hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek, azonban az október elsején hatályba lépett új kereskedelmi törvény ezt már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez. Az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy az élelmiszerüzleteknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a bejelentést követő huszonkét munkanapon belül ellenőrzést folytat le a megnyitott üzletben.
Ugyanakkor a törvény hatályba lépte előtt mindössze egy nappal megjelent végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötnék az üzletnyitást. A formálódó joganyag heteken belül megszülethet, ám minisztérium nem tervezi visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.
Az új rendeletekkel csak az üzlet bejelentésének és engedélyezésének a módja változott, ám az élelmiszer-biztonságra, -higiéniára vonatkozó szabályok nem. Azokat ugyanúgy be kell tartania a kereskedőnek, mint korábban.