Pénzcentrum • 2009. június 12. 08:47
A piackutatók felmérése szerint a hagyományos termékek újra előtérbe kerülhetnek - a drágább, korszerű termékek rovására. A kereskedők máris ráhajtottak a zsírra. Egy közepes méretű boltban is féltucatnyi közül lehet válogatni, van saját márkás is, de az Auchanban már megjelent az olcsó osztrák konkurencia is.
Régen a zsír a szegény ember eledele volt, mára azonban már jóval drágább az étolajnál, és többféleképpen is hasznosítható a növényi olajoknál.
A piac elemzői szerint a sertészsír iránt az olajok áremelkedése miatt nőtt meg a kereslet, és bár még nincs belőle hiány, de hatalmas raktárkészletek sem, mivel viszonylag kevés a zsíros disznó.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában már soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és azokban az országokban is, ahonnan a hazai feldolgozók húst importálnak. Következésképp a zsír, szalonna alapjául szolgáló fehér áruból is kevesebb van.
A zsírt ráadásul ipari szalonnaként a készítménygyártás során a kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, de sokféle szalonnát és töpörtyűt is forgalomba hoznak. Csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint egyre többen keresik a zsírt, nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke, a Ringa nyugalmazott vezérigazgatója szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani.