Döntés született a gigantikus vesztegetési ügyben: 260 milliárd a bírság!

Pénzcentrum
2008. december 16. 11:00

Hétfőn döntést hozott a washingtoni törvényszék a Siemens AG elhíresült vesztegetési, sikkasztási ügyében, melynek értelmében 1,33 milliárd dollárt (260 milliárd forint) kell a cégnek büntetésként fizetnie.

Mint ismeretes, 2001-2007 között a német cég több mint 1,36 milliárd dollárt (265 milliárd forint) fordított világszerte kormányok, vállalatok megvesztegetésére, egy-egy óriásprojekt elnyerése érdekében Latin-Amerikától egészen a Közel-Keletig.

A pénzt osztrák, illetve svájci folyószámlákon keresztül, különféle fantomcégek közbeiktatásával juttatták célba, vagyis off-shore cégek mögé bújt állami, önkormányzati, közigazgatási vezetőkhöz. Az érintett országok, illetve kormányok közé tartozik például Irak, ahol az olajat élelmiszerét nevű ENSZ program futása alatt történtek vesztegetések, Venezuelában távolsági vasúthálózat kiépítéséért, Bangladesben mobil hálózat felállításáért, Argentínában egy egymilliárd dolláros személyazonosító kártya-projektért cserébe folytak a kenőpénzek.

A most kiszabott birságra valószínűleg azért bólintott rá az óriáscég, mert ennél jóval nagyobb összegre számítottak, hiszen a 90-es évektől napjainkig több mint a dupláját fordították hűtlen kezelésre, sikkasztásra, lefizetésre.

2007-ben a müncheni bíróság már elmarasztalta ugyan a céget, akkor azonban csak 287 millió dollárt (55 milliárd forint) kellett fizetniük

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságának (SEC) vezetője szerint az ügy precedens értékű volt a korrupció földrajzi és anyagi nagyságrendje miatt is.

Az 1,33 milliárd dolláros, anyavállalatra kivetett bírságon kívül az argentin, a bangladesi és a venezuelai leányvállalatok is egyenként 500 ezer dollárt fizetnek USA és Németország számára.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17